Patriarhul Daniel a sfințit racla pentru moaștele Sf. Ier. Miron. „Este o lucrare de cinstire a lui Dumnezeu și a sfinților, dar și de încurajare a evlaviei credincioșilor”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit luni racla ce va adăposti un fragment din moaștele Sf. Ier. Miron, Episcopul Cretei, pentru Biserica Miron Patriarhul din Capitală.

„Această lucrare de împodobire cu racle conținând moaștele sfinților este o lucrare de cinstire a lui Dumnezeu și a sfinților, dar și de încurajare a evlaviei credincioșilor, pentru că ajutorul sfinților este cea mai prețioasă simțire a harului lui Dumnezeu care se revarsă prin moaștele, icoanele și rugăciunile sfinților”, a spus Patriarhul Daniel.

În cuvântul rostit, Părintele Patriarh a evidențiat calitățile duhovnicești ale Sf. Ier. Miron care a trăit în perioada 250-350 și a fost contemporan cu Sf. Antonie cel Mare.

„El s-a născut într-un sat în Creta, lângă Cnossos și a fost de mic copil foarte milostiv, a făcut milostenie din tot ceea ce avea, apoi s-a căsătorit, a avut familie, iar după moartea soției a fost foarte preocupat de a întări viața duhovnicească și în cele din urmă a ajuns episcop în Creta”.

Părintele Patriarh a amintit faptul că Sf. Miron a trăit în vremea persecuțiilor romane asupra creștinilor și a primit o educație creștină aleasă din copilărie și ulterior darul facerii de minuni.

„Sfântul Ierarh Miron a făcut în timpul vieții minuni, dar a făcut foarte multe minuni și după moarte, până în zilele noastre, mai ales în secolul al douăzecilea și în timpul nostru”.

Moaștele sfântului Miron au fost descoperite în luna mai a anului 2014, scoase și așezate spre închinare în prezența Mitropolitului Irineu, Arhiepiscopul Cretei. „Este o mare bucurie și o mare binefacere faptul că aceste moaște au putut fi aduse la Biserica Miron Patriarhul”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a amintit și de primul patriarh al României s-a numit Miron, care din botez a primit numele Ilie, fiind născut de sărbătoarea marelui proroc.

Totodată, Patriarhul a apreciat calitatea și frumusețea raclei care a fost realizată la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea de maici „foarte răbdătoare și pricepute”.

La final, Patriarhul Daniel l-a felicitat pe Pr. Paroh Traian-Ioan Diaconu și s-a rugat pentru comunitatea păstorită de acesta.

„Ne rugăm Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei, să ocrotească Parohia Miron Patriarhul din București, să ajute la terminarea lucrărilor de restaurare și la intensificarea vieții duhovnicești, a misiunii social-filantropice și culturale”.

„Îl rugăm să fie, de asemenea, ocrotitor al tuturor celor care îi cer ajutorul și mijlocirea rugăciunilor sale să împlinească dorințele de bine, de sănătate și mântuire, pace și bucurie în familie și în toate activitățile pe care le desfășoară ca dreptmăritori creștini”, a spus Patriarhul Daniel.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente