O delegaţie de la Colegiul Capranica din Roma, în vizită la Bucureşti

O delegaţie de profesori şi studenţi de la Colegiul Capranica din Roma, Italia, se află zilele acestea în Bucureşti în vederea efectuării unui schimb de experienţă.

Oaspeţii au fost primiţi în această dimineaţă, 25 septembrie 2015, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Centrul social-cultural Iustin Patriarhul al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Grupului de profesori şi studenţi italieni i-au fost prezentate sediile televiziunii şi postului de radio TRINITAS ale Patriarhiei Române, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul.

Delegaţia Romano-catolică este condusă de Monseniorul Ermenegildo Manicardi, Rectorul Colegiului Capranica.

Eminenţa Sa a declarat pentru Radio TRINITAS faptul că se află pentru prima oară în România, exprimându-şi totodată încântarea cu privire la activitatea pe care o desfăşoară unii teologi români care au studiat la Colegiul Capranica:

Mă aflu pentru prima dată în România şi, ca un bun italian, cunosc foarte bine istoria Daciei, a cuceririi traiane. Am venit mai ales din curiozitatea de a vedea cum se descurcă oaspeţii Colegiului Capranica, pentru că în ultimii 40 de ani colegiul a găzduit, nu în fiecare an, ci din când în când, studenţi ortodocşi români care au urmat la Roma specializarea în diverse ramuri ale teologiei şi am venit să arăt (n.red. studenţilor italieni) care este misiunea şi activitatea acestora în Biserica Ortodoxă Română”.

Denumirea oficială a colegiului este Almo Collegio Capranica. Colegiul Capranica este cel mai vechi colegiu roman, fiind înfiinţat în anul 1417 de către Cardinalul Domenico Capranica în propriul palat. Colegiul a fost dedicat iniţial pentru 31 de clerici tineri în vederea obţinerii unei educaţii potrivite pentru formarea preoţilor.

Capranica a stabilit regulile colegiului şi a înfiinţat propria bibliotecă. Mai târziu, o mare parte din arhiva bibliotecii a fost transferată la Vatican. Fratele Cardinalului, Angelo Capranica, a ridicat un cămin pentru studenţii Colegiului în apropierea palatului.

Comentarii Facebook


Știri recente