Moment aniversar la Patriarhie

În Catedrala Patriarhală a avut loc miercuri, 30 septembrie 2015, după slujba de Te Deum, un moment aniversar cu prilejul împlinirii a opt ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Daruri pentru Patriarhul României

Din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oferit Patriarhului României o raclă conţinând un fragment din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Pe sfânta raclă sunt reprezentate scene din viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur, precum şi din istoria Constantinopolului.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, din partea membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La rândul său, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, a oferit Preafericirii Sale, din partea slujitorilor Catedralei, un coş cu flori.

Mesaje de felicitare

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate şi mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și ai altor instituţii publice.

Mesajul de felicitare al Preşedintelui României, E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, adresat Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a opt ani de la întronizare, a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Preafericirea Voastră,

Sunt deosebit de bucuros să vă adresez sincerele mele felicitări însoţite de urări de sănătate, viaţă îndelungată şi prosperitate cu prilejul aniversării a opt ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Este un eveniment deosebit de important pentru credincioşii ortodocşi din România şi din comunităţile româneşti aflate în afara graniţelor ţării, un moment aniversar şi în acelaşi timp un prilej de bilanţ pentru activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care s-a scurs.

Profit de această ocazie pentru a exprima încă o dată preţuirea şi respectul meu pentru Biserica Ortodoxă Română. Nu voi înceta să cred şi nu voi obosi să spun că avem nevoie ca valorile creştine, tăria credinţei şi identităţii spirituale să îşi regăsească locul binemeritat în centrul societăţii noastre. Ele sunt purtătoarele unor mesaje şi energii etice fără de care viitorul naţiunii nu poate fi decât incert, dezvoltarea sa şovăitoare, iar viaţa noastră nesigură. 

De aceea îmi doresc ca, în baza valorilor şi aspiraţiilor pe care le împărtăşim, parteneriatul dintre Biserica Ortodoxă Română şi instituţiile şi autorităţile publice să continue şi să se dezvolte. Prin colaborare şi acţiune putem răspunde împreună temelor majore şi problemelor societăţii: educaţia, cultura, tineretul, filantropia, sănătatea, solidaritatea cu cei aflaţi în dificultate, relaţia cu diaspora românească. Vă rog totodată să primiţi aprecierea mea pentru felul în care vă raportaţi la subiectele dificile şi sensibile ale dialogului interreligios, dând exemplu de echilibru şi înţelepciune.

Preafericirea Voastră,

În anii care vin vă stau în faţă multe şi importante provocări. Ele nu sunt doar ale întâistătătorului, cum nu sunt doar ale Bisericii Ortodoxe Române. Vremurile în care trăim ne cer să probăm credinţă, tărie sufletească şi solidaritate, pentru a ne putea ridica la înălţimea aşteptărilor. Întru această misiune vă urez mulţi, fericiţi şi rodnici

Klaus Werner lohannis

Preşedintele României 

Mesajul domnului Ştefan Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost transmis de domnul Angel Tîlvăr, Ministrul Delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare.

Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel

La ceas aniversar, toate gândurile mele se îndreaptă acum către acele urări care leagă lucrarea Preafericirii Voastre Părinte Patriarh de noi credincioşii.

Să avem parte ani mulţi de punerea în operă a tuturor proiectelor de obârşie socială şi de binefacere către cei aflaţi în suferinţă, în tot ceea ce înseamnă mângâierea sufletelor, întărirea în credinţă şi Luminarea spre Calea cea Dreaptă.

Sănătate, pace, bucurie şi împlinirea Marilor Proiecte pentru neamul românesc!

Valeriu Ştefan Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Mesajul domnului Victor Ponta, Prim-Ministrul României, a fost prezentat de către domnul Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte

Preafericirea Voastră,

În anul 2007, Biserica Ortodoxă Română dobândea un Patriarh tânăr, dar având deja o vastă experienţă, un Patriarh cu o viziune clară a unei Biserici Ortodoxe europene care participă activ la construirea binelui comun şi Ia dezvoltarea spirituală, dar şi materială a societăţii româneşti.

Sub păstorirea Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă a ştiut să fie în aceşti ani alături de societatea românească mai ales prin proiectele sale sociale, de asistenţă şi de educaţie, tot mai dezvoltate în ultimul timp, sprijinindu-i pe românii cei mai afectaţi de grava criză economică şi socială pe care a traversat-o ţara noastră.

Proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului, sprijinit şi de Guvernul României, rămâne unul dintre proiectele importante lansate de Preafericirea Voastră, un simbol al importanţei credinţei şi vieţii religioase în România de astăzi, al speranţei şi al demnităţii românilor.

În toţi aceşti ani, Biserica Ortodoxă Română a acţionat în societatea românească ca un factor de stabilitate şi dezvoltare. Aş dori să salut îndeosebi implicarea activă a Preafericirii Voastre în păstrarea păcii sociale şi confesionale, în promovarea valorilor demnităţii umane, toleranţei, a culturii responsabilităţii şi deschiderii faţă de Celălalt.

Pentru toate acestea, Vă rog să primiţi, Preafericirea Voastră, Ia împlinirea a opt ani de la urcarea pe Tronul patriarhal, toate urările mele de păstorire îndelungată şi la fel de bogată în roade ca şi până acum. Întru mulţi ani !

Viorel Ponta

Prim-Ministru

Alte mesaje transmise către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Mesajul domnului Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice

Preafericirea Voastră,

Cu prilejul aniversării a 8 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, vă dorim viaţă îndelungată, sănătate şi împliniri în lucrarea de păstorire a credincioşilor români, din cea mai înaltă demnitate bisericească !

La acest moment aniversar vă felicităm pentru activitatea susţinută în spaţiul social şi educaţional în calitate de păstor al Bisericii Ortodoxe, contribuind substanţial la promovarea valorilor creştine în societatea românească.

Vă rog să primiţi, Preafericirea Voastră, expresia întregii mele consideraţii.

Întru mulţi ani !

Sorin Mihai CÎMPEANU

Ministru

Mesajul domnului Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Preafericirea Voastră,

Am deosebita plăcere de a Vă adresa felicitările mele călduroase cu prilejul aniversării a opt ani de la întronizarea Preafericirii Voastre ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Nu putem să nu vedem belşugul pastoral şi duhovnicesc care V-au însoţit şi Vă însoţesc slujirea, aducând mângâiere şi curaj, hrană duhovnicească şi sens vieţii, har şi binecuvântare, milioanelor de români care cu credinţă şi evlavie trec pragul Sfintei noastre Biserici.

Mă rog la bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate, putere de muncă şi pace sufletească pentru a vă putea desăvârşi toate proiecte începute în beneficiul comunităţii pe care o păstoriţi, pentru apărarea şi afirmarea plenară a valorilor creştine şi pentru promovarea în continuare a lucrării social-filantropice a Bisericii.

Nu în ultimul rând, aş dori să profit de acest prilej pentru a Vă transmite, Preafericirea Voastră, cele mai calde mulţumiri pentru implicarea deosebită pe care aţi avut-o în dezvoltarea spirituală şi materială a satului românesc.

Încredinţându-Vă încă odată de toată recunoştinţa şi preţuirea mea, a familiei mele şi a tuturor colegilor mei, vă doresc să aveţi mulţi şi fericiţi ani ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preafericirea Voastră !

Daniel Constantin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

La aniversarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au luat parte și reprezentanți ai Academiei Române și ai Universității București, alături de alte personalități ale vieții culturale.

Comentarii Facebook


Știri recente