Jandarmeria Română la moment aniversar | Proiect dedicat Centenarului Marii Uniri

Jandarmeria Română aniversează 168 ani de funcţionare. În data de 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, aproba hotărârea Divanului obștesc și semna „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, oferindu-i astfel statut juridic și stabilindu-i principii de organizare și funcționare.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Jandarmeria Română – Proiect dedicat centenarului Marii Uniri

În contextul în care anul acesta România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire, Jandarmeria Română a demarat proiectul „O echipă. Un steag. Un ideal”.

Astfel, a fost constituită echipă formată din 10 jandarmi cu pregătire şi experienţă în domeniul montan, denumită Echipa Națională Montană, care desfăşoară mai multe activităţi dedicate centenarului.

Prima acțiune pe care Echipa Națională Montană a realizat-o a fost escaladarea vf. Omu (2514 metri) din Munții Bucegi, cu arborarea Drapelului Național.

Etapele proiectului

În planul de activități pentru anul acesta, Echipa Națională Montană a Jandarmeriei Române și-a planificat să marcheze următoarele momente istorice importante:

  • Unirea Basarabiei cu România- Ascensiune în Munții Ceahlău- vf. Ocolașu Mare (1907 m) și arborarea Drapelului Național;
  • Luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Soveja- Ascensiunea și parcurgerea Crestei Munților Făgăraș; arborarea Drapelului Național pe cel mai înalte vârfuri din țară – vf. Moldoveanu 2544m, vf. Negoiu 2535m, vf. Viștea Mare 2527m și vf. Lespezi 2517m;
  • Bătălia de la Mărășești- Parcurgerea munților Carpați pe traseul dintre Postul de Jandarmi Montan Soveja și Slănic Moldova. Depunerea de coroane de flori la monumentele militarilor români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Intrarea României în război- Ascensiune montană pe vf. Elbrus din munții Caucaz / Rusia, cel mai înalt vârf din Europa. Depunerea cu această ocazie a unei coroane de flori la monumentul soldaților români căzuți în luptele din al doilea război mondial;
  • Luptele din Valea Jiului- Ascensiune în Munții Parâng- vf. Parângul Mare (2519 m), arborarea Drapelului Național și depunerea unei coroane de flori la monumentul soldaților români (Pasul Vâlcan – defileul Jiului) ;
  • Unirea Bucovinei cu România- Ascensiune în Munții Rarău- vf. Rarău (1651 m) și arborarea Drapelului Național;
  • 1 decembrie–Marea Unire – Defilare pe sub Arcul de Triumf  și arborarea Drapelului Național al echipei pe cel mai înalt vârf muntos din România.

Jandarmeria Română a fost alături de români în momentele principale din istoria modernă și în realizarea idealului național, prin participarea alături de armata română la acțiunile și marile bătălii purtate în Primul Război Mondial, precum și la asigurarea ordinii necesare funcționării României Mari.

Comentarii Facebook


Știri recente