Hram la Parohia Munteni-Copou

Singura parohie din ţara noastră ocrotită de Cuviosul Maxim Mărturisitorul, cea a comunităţii Munteni-Copu din Iaşi, şi-a serbat zilele trecute hramul, informează Ziarul Lumina. În ajunul sărbătorii s-a săvârşit Vecernia Mare cu Litia, iar în dimineaţa praznicului, au urmat Utrenia şi Sfânta Liturghie.

Creştinii ortodocşi l-au cinstit ieri, 21 ianuarie, pe Sfântul Cuv. Maxim Mărturisitorul. Cu această ocazie, Parohia Munteni-Copou din Iaşi a îmbrăcat haine de sărbătoare, prăznuindu-şi ocrotitorul prin alese slujbe oficiate în sobor. Programul liturgic prilejuit de sărbătoarea hramului a debutat marţi seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la capela Seminarului Teologic Ortodox din Iaşi de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia părintelui arhimandrit Nichifor Horia, stareţ al Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ şi exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, dintre slujitori făcând parte şi părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile la cele două strane au fost date de elevii seminarişti.

În cuvântul de învăţătură, părintele arhimandrit Nichifor Horia a vorbit despre Sfântul Maxim Mărturisitorul ca model de jertfelnicie şi de păstrare a dreptei credinţe, subliniind cât de puternică este conştiinţa curată: „Un părinte al zilelor noastre, părintele Teofil, trecut de curând la Domnul, spunea că atunci când nu mărturiseşti după gândul pe care îl porţi, după credinţa pe care o ai, vei ajunge să crezi după felul cum trăieşti. Dacă trăirea ta nu este pe măsura credinţei pe care o mărturiseşti, sau este mai slabă sau este mincinoasă, vei ajunge ulterior să crezi după cum mincinos trăieşti. În cazul Sfântului Maxim Mărturisitorul, trăirea lui a fost pe măsura dreptei credinţe mărturisite. Sfântul Maxim ne-a lăsat următoarele cuvinte, pe care datori suntem să le punem la inima noastră: «Nu există nimic mai silnic decât o conştiinţă care te acuză şi nimic mai îndrăzneţ decât o conştiinţă care te apără». Îndemnul acesta, cuvânt de teologie adâncă, ne este nouă pildă şi reper că şi în aceste vremuri de grele încercări, şi în noi poate să strălucească puterea lui Hristos aşa cum a strălucit în sfinţii care s-au luptat cu marile înşelări ale timpului lor. Cu cât mai stricată e lumea în care trăieşte omul credincios, cu atât mai mare este puterea lui Dumnezeu şi strălucirea pe care o are de arătat lumii cel ce crede în această putere şi o poartă în sufletul său“.

La finalul slujbei, părintele paroh Dragoş Bahrim, director al seminarului teologic ortodox din Iaşi, a mulţumit celor prezenţi la slujba de seară: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru sărbătoarea Sfântului Maxim, care adună laolaltă atât enoriaşii din Parohia Munteni-Copou, cât şi elevii seminarişti, ştiindu-se prea bine ce mare teolog şi ce mare om duhovnicesc a fost sfântul nostru ocrotitor, povăţuitor şi îndreptător al credinţei. Sfântul Maxim Mărturistorul a rămas până astăzi un adevărat stâlp al credinţei ortodoxe, iar noi, cei din Parohia Munteni, putem observa şi simţi cum ne poartă de grijă zi de zi, atât în construirea complexului parohial, cât şi în sporirea duhovnicească“.

Sărbătoarea hramului a continuat ieri cu oficierea Utreniei şi a Sfintei Liturghii, oficiate, de asemenea, la capela seminarului teologic ortodox din Iaşi.

Viitorul ansamblu parohial Munteni-Copou, ancorat în tradiţia bizantină şi românească

Parohia Munteni-Copou se află localizată la marginea oraşului Iaşi, la capătul cartierului Copou, în vecinătatea satului Breazu. A fost înfiinţată la cererea unui grup de creştini din zona străzilor Dealul Zorilor, Aleea Mihail Sadoveanu şi Viticultori, prin decizia 818/2006 a Arhiepiscopiei Iaşilor, începând să funcţioneze efectiv de la data de 1 ianuarie 2007. Încă de la momentul înfiinţării, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a hotărât ca noua parohie să fie pusă sub ocrotirea Sfinţilor Maxim Mărturisitorul şi Grigorie Palama, urmând ca la momentul potrivit să se construiască şi o biserică parohială ocrotită de aceşti doi mari sfinţi teologi ai Bisericii. Deschiderea oficială a noii parohii a fost făcută chiar de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în ziua de duminică, 21 ianuarie 2007, la sărbătorirea Sfântului Maxim Mărturisitorul, când s-a săvârşit şi prima Sfântă Liturghie arhierească în această comunitate. De atunci, tot programul liturgic al noii parohii s-a desfăşurat la Capela „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi.

În perioada imediat următoare s-a constituit o echipă de proiect formată din părintele paroh Dragoş Bahrim, bizantinologul Petre Guran din Bucureşti şi doamna arhitect Ana-Maria Goilav, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, care au gândit proiectul viitorului ansamblu parohial, ancorat în tradiţia bizantină şi românească, dar menit să răspundă şi provocărilor duhovniceşti ale omului de astăzi. O parte din cercetarea şi planurile preliminare ale proiectului au fost prezentate în data de 4 ianuarie 2010, într-o conferinţă publică, urmată de dezbaterea intitulată „Atelierul de biserici“, desfăşurată în atriumul seminarului teologic din Iaşi, unde au participat preoţi, arhitecţi, urbanişti, istorici şi, nu în ultimul rând, enoriaşii parohiei, beneficiarii, în cele din urmă, ai acestor gânduri. Echipei de proiect i s-a adăugat treptat prof. univ. dr. Alexandru Secu de la facultatea de construcţii din Iaşi, ajutat de ucenicii săi, inginerii Radu Popa şi Ionuţ Popescu, care au realizat proiectul de rezistenţă şi structură. Proiectul de instalaţii termice, sanitare şi electrice a fost coordonat de domnul conf. univ. dr. Cătălin Popovici, tot de la facultatea de construcţii, ajutat de domnul inginer Constantin Iacomi.

Pe data de 17 octombrie 2010 s-a desfăşurat cel mai important eveniment din scurta istorie a parohiei din Copou: aşezarea şi binecuvântarea pietrei de temelie a viitoarei biserici de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi mulţi alţi arhierei, preoţi şi diaconi, în prezenţa sfintelor moaşte ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse în pelerinaj la Iaşi de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Sfântul Munte Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente