Festivalul-Concurs „Maica Domnului – Împărăteasa Cerului și a Pământului”. A VII-a ediție s-a desfăşurat la Focşani

Cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a avut loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs Maica Domnului – Împărăteasa Cerului și a Pământului. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Mare a Ateneului Popular Maior Gh. Pastia din Focșani, după cum ne-a precizat Daniel Bahnea, student în anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

Festivalul-concurs face parte din Proiectul Educaţional Interdisciplinar Cu noi este Dumnezeu şi are drept scop cunoaşterea învăţăturii Sfintelor Scripturi, prin intermediul povestirilor biblice, accesibile vârstei copiilor, precum şi prin piese de teatru, poezii, muzică psaltică şi pricesne, pentru formarea şi dezvoltarea virtuţilor creştine şi a consolidării deprinderilor de comportament moral-religios.

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: creație literară, artă plastică și muzică religioasă și patriotică. Pentru primele două secțiuni, cei 112 elevi participanți din județele Bacău, Buzău și Vrancea au trimis spre jurizare lucrări foarte frumoase, pregătite cu mult drag, sub supravegherea atentă a profesorilor și preoților coordonatori. Juriul de specialitate a fost format din: dna Ștefania Popa, dna Leonora Pătrășcanu, dna Virginia Hossu, dna Mihaela Cîrjan și Pr. Ticu Gavrilă.

În foaierul Ateneului Popular Maior Gh. Pastia a fost amenajată expoziția cu cele mai reușite lucrări ale copiilor participanți la secțiunea artă plastică, expoziție ce a atras multe aprecieri din partea vizitatorilor.

Secțiunea muzică – individual și grupuri vocale – a avut loc în ziua spectacolului de gală. Elevii, însoțiți de profesorii lor, au venit de la mai multe școli și parohii din județele Bacău, Buzău și Vrancea, pentru a-și susține recitalul închinat Maicii Domnului, dar și pentru a primi răsplata muncii depuse. Festivalul a fost deschis de gazda evenimentului, Grupul Vocal Angels al Centrului de zi Dănuț, care a prezentat un recital deosebit, iar cei mai frumoși îngerași ai grupului au avut un scurt moment de teatru poetic religios, intitulat Maica Domnului – Ocrotitoarea creștinilor. Toți copiii și tinerii s-au pregătit exemplar și au dat dovadă de multă perseveranță. Unii dintre ei au participat şi la edițiile anterioare, dar au venit cu mare bucurie şi în acest an, pentru a urca încă o treaptă pe podium și a obține un rezultat mai bun. Juriul a avut o misiune foarte dificilă în a-i departaja pe concurenți, dată fiind calitatea interpretării, atât la categoria individual, unde au participat 30 de copii și tineri din învățământul primar, gimnazial și liceal, cât și la categoria grupuri, unde au participat 6 formații.

În acest an, marele premiu al festivalului a mers la Buzău, fiind obținut de Corul Heruvimii al Liceului Special pentru Deficienți de Vedere. Premiul I la categoria grupuri a fost acordat Grupului Vocal Mugurelul din Pănceşti-Sascut și Grupului Vocal Dorurile Vrancei din Odobești. La categoria soliști, învățământ primar și gimnazial, au fost acordate mai multe premii I. La nivel liceal, premiul I a fost obținut de Țugui Lăcrămioara, de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Focșani. Pentru această secțiune, juriul a fost format din: Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier în cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu de Focșani I, Prof. Melania Pătrășcanu – inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Prof. Verona Calmîş, Prof. Mihaela Enache și Prof. Odette Irimia.

Pentru a fi și mai motivați în șlefuirea talantului dăruit de Dumnezeu, toți elevii au primit medalii, diplome, cărți, dulciuri și fructe din partea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a Parohiei Broșteni I, dar şi prin amabilitatea unor sponsori, care apreciază activitatea Centrului Dănuţ şi răspund prompt de fiecare dată când li se solicită ajutorul. Desigur, nu au fost uitați nici profesorii coordonatori, colaboratorii și sponsorii, care au primit distincții şi diplome  de excelență.

Comentarii Facebook


Știri recente