Facultatea de Teologie din Bucureşti | Ocrotitorii învăţământului teologic au fost cinstiţi prin rugăciune

În ziua sărbătorii ocrotitorilor învăţământului teologic, studenţii Facultăţii de teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti i-au cinstit pe Sfinţii Trei Ierarhi prin rugăciune, în biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul instituţiei. Cu acest prilej, PS Varlaam Ploieşteanul a oficiat Sfânta Liturghie şi a transmis studenţilor un „cuvânt de binecuvântare şi felicitare” din partea Patriarhului României.

„Părintele Patriarh vă doreşte mult succes în sesiunea în care vă aflaţi, dar vă adresează şi îndemnul să folosiţi condiţiile pe care generaţiile de dinaintea dvs nu le-au avut, să folosiţi foarte bogata literatură teologică pe care o aveţi la îndemână pentru a vă pregăti la înălţimea aşteptărilor societăţii de astăzi şi la complexitatea provocărilor cu care Biserica se confruntă în vremea noastră”, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul.

Conform tradiţiei Facultăţii de Teologie din Bucureşti, cu prilejul hramului omilia a fost rostită de un student din cadrul instituţiei de învăţământ. Episcopul vicar patriarhal a apreciat cuvântul tânărului teolog şi l-a felicitat pentru conţinutul mesajului său care a făcut referire atât la personalitățile marcante ale celor trei ierarhi, cât și la anul omagial și comemorativ 2018.

În acest sens, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat că sfinții cinstiți astăzi, „deși au trăit puţin au marcat pentru totdeauna viaţa Bisericii şi teologia noastră răsăriteană”.

În ceea ce priveşte anul omagial şi comemorativ 2018, PS Varlaam a reamintit că „fiecare dintre noi, mai ales slujitorii Bisericii şi cei care se pregătesc să slujească Biserica” trebuie să contribuie la „cultivarea în continuare a unităţii de neam, de credinţă şi a conştiinţei noastre naţionale”.

Alături de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul au slujit părinţii profesori de la Facultatea din Bucureşti. La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toţi profesorii şi studenţii trecuţi la cele veşnice.

În spațiul ortodox, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur sunt considerați patronii învățământului teologic, hotărâre adoptată la primul Congres de teologie de la Atena din 1936.

După Litughie, festivităţile dedicate Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au continuat în incinta facultăţii. În amfiteatrul Dumitru Stăniloae a avut loc concertul susţinut de corala instituţiei şi lansarea Anuarului Facultăţii.

„Anuarul are mai multe secţiuni, iar două dintre ele sunt consacrate congreselor naţionale sau internaţionale organizate de Patriarhia Română în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă. Acestea conţin referatele susţinute de profesori, dar şi referatele susţinute de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. O premieră în privinţa conţiunutului acestui anuar o reprezintă secţiunea Studia Doctoralia”, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie.


Deschiderea oficială a Facultății de Teologie a avut loc la data de 12 noiembrie 1881, însă abia în anul 1890 Legea privind Facultatea de Teologie din București, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marți 3 / 15 iulie 1890, recunoaște înființarea acestei instituții.

Astăzi, Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în cadrul Universității din București și se află sub o dublă coordonare: a Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Educației Naţionale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Arhiepiscop al Bucureștilor, conduce din punct de vedere bisericesc Facultatea de Teologie Ortodoxă. Structura de conducere, precum și cadrele didactice, funcționează cu binecuvântarea Preafericirii Sale.

Foto credit: Robert Nicolae/basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…