Duminica Sfinţilor Români la Catedrala Patriarhală

În Duminica Sfinților Români, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

În omilia Sa, Ierarhul a explicat pericopele evanghelice citite astăzi la Sfânta Liturghie. Făcând referire la textele biblice, Preasfinția Sa a evidențiat că acestea reprezintă o chemare ca şi noi să fim asemenea Mântuitorului Iisus Hristos și sfinților din Ceruri.

În evanghelia de astăzi Hristos Domnul ne îndeamnă să ne fie viața ca o lumânare care să lumineze tuturor. Această  lumină a personalităților duhovnicești a sfinților noștri a strălucit și strălucește în slava Preasfintei Treimi în Biserica noastră, mai ales astăzi când îi pomenim pe toți sfinții români.

Totodată, Episcopul Vicar Patriarhal a vorbit despre cinstirea adusă sfinţilor care pe care neamul românesc i-a rodit de-a lungul vremii.

Îi cinstim că s-au împărtășit de sfințenia Preasfântului Duh și a Preasfintei Treimi, îi cinstim pentru că au fost temelii ale dreptei credințe, pentru că au mărturisit prin propovăduirea și prin faptele lor minunate pe Mântuitorul Lumii. Îi cinstim pentru că s-au făcut mijlocitori ai noștri către Dumnezeu și rugători înaintea Preasfintei Treimii pentru iertarea păcatelor, dar și pentru propășirea duhovnicească. Ei sunt pentru noi modele, ei sunt pentru noi o încurajare continuă de a fi lumină, precum ne îndeamnă Mântuitorul Hristos.

Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din anul 1992, ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să fie cinstită Duminica Sfinților Români.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente
IPS Iosif în Belgia (6)

Pruncii sunt binecuvântarea familiei, a spus IPS Iosif

Prezent duminica aceasta în parohia Sfinții Ioachim și Ana din Hoogstraten, Belgia, IPS Iosif a vorbit comunităţii româneşti despre familia creştină şi pericolele de care este ameninţată în aceste vremuri. Pruncii sunt binecuvântarea familiei, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. Ierarhul…

Revista Chemarea Credinţei – numărul 51

A apărut numărul 51 (Septembrie– Octombrie 2017) al revistei Chemarea Credinţei, publicaţia Patriarhiei Române adresată copiilor și familiei creștine. În acest număr, editorialul Din înțelepciunea copiilor este redactat de Ionuț Gerorge Mihăeș.Textul are titlul Sfinte…