Duminica Sfinţilor Români la Catedrala Patriarhală

În Duminica Sfinților Români, la Catedrala Patriarhală Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

În omilia Sa, Ierarhul a explicat pericopele evanghelice citite astăzi la Sfânta Liturghie. Făcând referire la textele biblice, Preasfinția Sa a evidențiat că acestea reprezintă o chemare ca şi noi să fim asemenea Mântuitorului Iisus Hristos și sfinților din Ceruri.

În evanghelia de astăzi Hristos Domnul ne îndeamnă să ne fie viața ca o lumânare care să lumineze tuturor. Această  lumină a personalităților duhovnicești a sfinților noștri a strălucit și strălucește în slava Preasfintei Treimi în Biserica noastră, mai ales astăzi când îi pomenim pe toți sfinții români.

Totodată, Episcopul Vicar Patriarhal a vorbit despre cinstirea adusă sfinţilor care pe care neamul românesc i-a rodit de-a lungul vremii.

Îi cinstim că s-au împărtășit de sfințenia Preasfântului Duh și a Preasfintei Treimi, îi cinstim pentru că au fost temelii ale dreptei credințe, pentru că au mărturisit prin propovăduirea și prin faptele lor minunate pe Mântuitorul Lumii. Îi cinstim pentru că s-au făcut mijlocitori ai noștri către Dumnezeu și rugători înaintea Preasfintei Treimii pentru iertarea păcatelor, dar și pentru propășirea duhovnicească. Ei sunt pentru noi modele, ei sunt pentru noi o încurajare continuă de a fi lumină, precum ne îndeamnă Mântuitorul Hristos.

Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din anul 1992, ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să fie cinstită Duminica Sfinților Români.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…