Duminica a 16-a după Rusalii la Mănăstirea Radu Vodă

În Duminica a 16-a după Rusalii – 07 februarie 2016, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. Din soborul slujitor au făcut parte şi: părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul aşezământului monahal şi Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepscopia Bucureştilor, părintele Arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Protos. Sava Hasuc din cadrul Sectorului Bunuri şi Imobile Bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi slujitor la Mănăstirea Radu Vodă, preoţi şi diaconi.

Creştinii ortodocşi s-au aflat astăzi în Duminica a 16-a după Rusalii, zi în care Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică referitoare la Pilda Talanţilor. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa le-a explicat celor prezenţi această pildă şi a îndemnat la înmulţirea darurile primite de la Dumnezeu ca la Judecata de apoi Mântuitorul Iisus Hristos să ne adreseze cuvintele: Bine, slugă bună și credincioasă! Peste puține ai fost credincios, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău, aşa cum se precizează şi în pericopa evanghelică de astăzi.

În pildă ni se relatează despre un om foarte bogat care „plecând departe” a încredinţat slujitorilor săi averea pe care o deţinea. Unuia i-a dat 5 talanţi, altuia 2 talanţi, iar ultimului i-a încredinţat un singur talant. Primii doi slujitori au dublat venitul primit, însă cel care a primit doar un talant nu a făcut altceva decât să îngroape bunul încredinţat aşteptând întoarcerea stăpânului pentru a-l înapoia. Atunci când stăpânul s-a întors i-a felicitat, pe cei care au înmulţit talantul, pentru munca lor, iar pe ultimul l-a mustrat pentru că nu a dorit să sporească darul primit de la stăpân, a subliniat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că această pildă face referire la Parusie (a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos), moment în care „Dreptul judecător ne va întreba ce am făcut cu darurile primite de la El”.

„Înţelegem din pilda aceasta că Stăpânul este Dumnezeu, iar slugile care primesc talanţii sunt oamenii; aceştia primesc daruri după puterea fiecăruia. Venirea Stăpânului reprezintă «Judecata de apoi» când trebuie să dăm seama de felul în care am înmulţit talanţii şi i-am lucrat; talantul reprezintă şi talentul sau darul pe care l-am primit de la El. Sunt foarte multe daruri revărsate de Dumnezeu în lume, însă noi nu observăm darurile lui Dumnezeu, iar mai nou nici nu le apreciem. De obicei vedem defectele altora, nu mai vedem nici darurile lor şi nici pe ale noastre. Întotdeauna vedem defectele celorlalţi şi nu suntem preocupaţi să sporim darurile primite de la Dumnezeu”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Conţeanu Gabriel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pânteşti Făget, protoieria Vălenii de Munte.

Comentarii Facebook


Știri recente