Despre „Primat și primații în Biserică” la Mănăstirea Caraiman: A 5-a Conferință a Asociației Internaționale a teologilor dogmatiști ortodocși

În perioada 25-27 septembrie 2016, la Centrul social-pastoral Sfânta Cruce de la Mănăstirea Caraiman s-a desfășurat cea de-a 5-a conferință a Asociației internaționale a teologilor dogmatiști ortodocși. Tema de anul acesta s-a intitulat Primat și primații în Biserică, ne-a precizat Eugen Buchiu, Redactor TRINITAS TV.

Timp de trei zile, în cadrul simpozionului au prezentat referate profesori de teologie dogmatică atât din țară cât și din străinătate, după cum urmează: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, pr. prof. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, pr. prof. Valer Bel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. Adrian Niculcea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanța, conf. dr. Nicolae Moșoiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. Nicolae Stan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, pr. prof Ioan Tulcan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. prof. Ion Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. De asemenea au participat – prof. Peter Bouteneff de la Seminarul Sfântul Vladimir din S.U.A., prof. Michel Stavrou de la Facultatea de Teologie Sfântul Serghie din Franța, pr. prof. Porphyrios Georgi de la Institulul Teologic din Liban ș.a.

În prelegerea susţinută, pr. prof. Ștefan Buchiu a subliniat că În centrul dezbaterilor acestui simpozion stă raportul dintre sinodalitate și întâietate în Biserica Ortodoxă. Sinodalitatea, afirmă teologii dogmatiști este un reflex al modelului perihoretic al Preasfiintei Treim, de aceea modelul sau structura de bază a Bisericii nu are un echivalent în societate de-a lungul istoriei ci se raportează la modelul supranatural al Sfintei Treimi.

De asemenea, pr. prof. Porphyrios Georgi a evidenţiat ce reprezintă Asociația internațională a teologilor ortodocși.

Este o platformă în care teologi ortodocși din întreaga lume se pot întâlni și discuta teme care privesc direct viața Bisericii și care au baze teologice. Așadar, ne întîlnim la fiecare doi ani, alegem teme de actualitate care privesc probleme din contemporaneitate și le discutăm într-un mod exhaustiv. Este un prilej de a ne întâlni dar reprezintă și o contribuție pentru dezbateri teologie contemporane legate de viața Bisericii.

Toate lucrările prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum. Următoarea întrunire a Asociației internaționale a teologilor dogmatiști ortodocși va alea loc peste doi ani la Balamand, Liban.

Comentarii Facebook


Știri recente