Denia din Sfânta şi Marea Vineri la Patriarhie

În Bisericile Ortodoxe a fost oficiată în seara zilei de 28 aprilie 2016 slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și a celor 12 Evanghelii.

La Catedrala Patriarhală Sfânta Slujbă a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În cuvântul său ierarhul a vorbit despre evenimentele redate în cele 12 texte biblice citite astăzi.

Preasfinţia Sa a a evidenţiat faptul că în primele cinci pasaje biblice ni s-a prezentat cu lux de amănunte tot ceea ce s-a întâmplat în Ierusalim până în momentul Răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, ni s-a prezentat pe parcursul citirii procesul pregătirii ucenicilor pentru momentul Învierii Mântuitorului. Astfel, Domnul Iisus Hristos i-a anunţat pe ucenici că va fi dat în mâinile păgânilor, că va fi răstignit, dar va învia a treia zi. Mai mult decât atât, El a săvârşit câteva minuni în mod excepţional pentru a le arăta ucenicilor că nu este predicator al unei morale noi, ci Dumnezeu Adevărat, iar pe Muntele Taborului S-a schimbat la Faţă celor trei apostoli, arătându-le dumnezeirea Sa.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a mai subliniat că prin învierea din morţi a lui Lazăr din Betania Mântuitorul a dorit să le arate ucenicilor că El este împăratul Care domneşte peste viaţă şi peste moarte şi îi pregăteşte pentru ceea ce va urma.

Celelalte şapte evanghelii ne prezintă evenimentele de la momentul răstignirii Mântuitorului până la coborârea Lui de pe Cruce de către Iosif din Arimateea şi conţin detalii şi despre atitudinea şi stările celor din jur.

Textele biblice din seara aceasta ne prezintă un tablou înfiorător şi complet al Sfintelor Pătimiri. Din pasajele biblice, precum şi din cântările din seara aceasta observăm două lumi: una stăpânită de umbra păcatului şi lumea lui Dumnezeu.

În lucrarea împotriva Mântuitorului au fost folosite o mulţime de metode, una mai urâtă şi mai înfiorătoare decât cealaltă. Iar în momentele în care se afla în situaţia de a fi ucis, El a evitat în mod discret acest lucru şi nu din frică sau din laşitate, ci pentru că nu venise momentul şi nu încheiase lucrarea de propovăduire, a mai arătat Episcopul vicar patriarhal.

Pericopele evanghelice, în număr de 12, ale acestei slujbe alcătuiesc un tablou complet al Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În timpul Antifonului al XV-lea de la Denia celor 12 Evanghelii, în dangătul clopotului, a fost adusă din Sfântul Altar în mijlocul bisericii Sfânta Cruce pe care este pictată răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea zi Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente