Colegiul Decanilor Facultăţilor de Teologie Ortodoxă

La Sediul Administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului, a avut loc, miercuri, 02 septembrie 2015, deschiderea oficială a colegiului decanilor de instituţii de învăţământ teologic. Lucrările întrunirii au început cu o slujba de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Apoi, sub prezidiul Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, Coordonatorul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, lucrările colegiului s-au desfăşurat în sediul Arhiepiscopiei Tomisului, după cum a precizat Radu Sima. La întrunire au fost dezbătute o serie de probleme cu care se confruntă în această perioada învăţământul teologic universitar.

În cadrul întrunirii au fost dezbătute mai multe probleme care au făcut referire la procesul de înnoire şi modernizare a învăţământului teologic. De asemenea s-a discutat despre planul strategic de creştere a calităţii învăţământului religios în şcolile de stat din România, precum şi nevoia implicării Facultăţilor de Teologie în acest proces. A fost abordată problema manualelor de Religie, mai ales pentru clasele V – VIII, cele pentru clasele I – III fiind deja elaborate. Totodată, s-a discutat problema noilor manuale pentru Facultăţile de Teologie, majoritatea dintre ele fiind în stadiul final de realizare”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Potrivit Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti şi preşedintele Colegiului Decanilor Facultăţilor de Teologie din România, întâlnirile de acest fel au rolul de a susține colaborarea dintre aceste instituţii.

„Se vor formula soluţii, se va vedea în ce fel fiecare Facultate este implicată în rezolvarea acestor probleme, cum ar fi manualele sau dicţionarele de teologie care sunt în curs de elaborare. Cred că va fi un câştig pentru noi, decanii, care vom participa, dar şi un factor dinamizator pentru activitatea noastră de predare şi de cercetare teologică în Facultăţile de Teologie”, a declarat părintele Ştefan Buchiu pentru Radio TRINITAS.

Deschiderea lucrărilor a fost precedată de un Te Deum, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanţa.

Comentarii Facebook


Știri recente