Binecuvântare arhierească pentru românii din Voivodina, Serbia

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat în perioada 28-29 august 2016, în regiunea Voivodina din Serbia unde a vizitat mai multe comunități de români, notează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

În dimineața zilei de duminică, 28 august 2016, Înaltpreasfinția Sa a fost prezent în localitatea Seleuș din regiunea Banatului sârbesc. Aici, ierarhul a fost întâmpinat de preoții și credincioșii prezenți la hramul bisericii din localitate. Cu acest prilej, Mitropolitul Banatului a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei care se află în proximitatea unui izvor, la care, an de an, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, sute de credincioși români din Serbia vin în pelerinaj. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bărbătesc Giroceana, dirijat de Mircea Sturza.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Matei (17, 14-23), reliefând faptul că minunea petrecută cu  tânărul surd și mut nu a fost o vindecare, întrucât copilul nu era bolnav, ci o eliberare de un duh necurat care îl stăpânea încă de mic.

La rândul său, părintele Cristian Băbuț, parohul bisericii,  a mulțumit ierahului pentru purtarea sa de grijă față de românii din regiune.

La final, Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de pomenire pentru toți ostașii români și sârbi care au căzut pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial.

***

În după-masa aceleiași zile, Înaltpreasfinția Sa a efectuat vizite în mai multe parohii din Banatul sârbesc. Astfel, ierarhul i-a vizitat pe românii din localitatea Petrovasâla. Aici, a fost întâmpinat de preotul paroh și de mulți tineri îmbrăcați în costume populare. În biserica cu Pogorârea Duhului Sfânt, construită în 1863, Mitropolitul Banatului a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vizitat Parohia Satu-Nou, unde, în fața bisericii din localitate, construită între anii 1805-1809, a fost întâmpinat de corul parohiei și de foarte mulți credincioși. Aici, Părintele Mitropolit a înălțat rugăciuni pentru pentru ctitorii bisericii și pentru toți credincioșii parohiei.

În aceeași zi, Înaltpreasfinția Sa a vizitat și românii din localitatea Panciova. Astfel, Mitropolitul Banatului a vizitat Capela ortodoxă română cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Panciova (sfințită la 30 ianuarie 1900), unde a oficiat Sfânta Taină a Maslului.

Comentarii Facebook


Știri recente