Ziua Mondială a Radioului: Un secol de informare, educație și divertisment

În data de 13 februarie este sărbătorită Ziua Mondială a Radioului, cel mai accesibil mod de informare, educație și divertisment, utilizat de peste un secol.

Ziua de 13 februarie a fost aleasă de UNESCO în anul 2011 pentru a aminti de prima emisie a Radioului Națiunilor Unite din 1946.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Radioului este „Radio: un secol de informare, divertisment și educație”. Primele emisiuni comerciale de radio au debutat în anii 1920, după Primul Război Mondial.

Această zi reprezintă cadrul favorabil de a serba radioul ca mediu. Este o șansă de a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, de a încuraja rețelele importante și posturile de radio locale să faciliteze accesul la informație și libertatea de exprimare.

Ziua Mondială a Radioului are o serie de obiective, printre care: conștientizarea publicului larg și a mass-media cu privire la valoarea audio de serviciu public; să încurajeze factorii de decizie să promoveze radioul liber, independent și pluralist și să consolideze rețelele și cooperarea internațională între radiodifuzori, conform UNESCO.

Posturile Societății Române de Radiodifuziune prezintă marți, în emisiunile lor, interviuri cu jurnaliști, experți media, profesori, personalităţi și opinii ale ascultătorilor. Programele Radio România vor include dezbateri despre viitorul radioului și înregistrări ale European Broadcasting Union (EBU) ce aduc în prim plan muzicieni români de renume internațional.

Radio Trinitas

De peste 25 de ani, Radio Trinitas oferă zilnic programe pe frecvența sufletului tău: slujbe religioase și emisiuni duhovnicești, programe de folclor românesc, știri și dezbateri despre probleme actuale ale vieții spirituale, sociale și culturale.

Postul a fost înfiinţat în anul 1996, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Radio Trinitas emite pe 55 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT 16A. Radio Trinitas poate fi ascultat și prin intermediul aplicației pentru dispozitive iOS. Emisiunile sunt realizate în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova.

Alte posturi de radio ortodoxe

Unele Eparhii din Biserica Ortodoxă Română și-au deschis posturi proprii de radio prin care transmit slujbele oficiate zilnic, buletine de știri și diferite emisiuni cu caracter religios și cultural.

Posturile de radio ortodoxe transmit pe frecvență radio și online. Radio RenaștereaRadio ReîntregireaRadio Dobrogea transmit în ambele moduri, iar Radio Doxologia transmite doar online.

Foto credit: freepik

Comentarii Facebook


Știri recente