PS Paisie Sinaitul: În Marea Joi am primit una dintre cele mai frumoase și neprețuite moșteniri – Sf. Euharistie

„Astăzi Biserica noastră Ortodoxă prăznuiește Sfânta și Marea Joi, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit, la Cina cea de Taină, Sfânta Euharistie”, a spus joi Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. „Este ziua în care noi, oamenii, am primit una dintre cele mai frumoase și mai neprețuite moșteniri – Sf. Euharistie.”

„Acest Nou Legământ, după cuvântul Domnului, devine poruncă pentru Sfinții Apostoli și urmașii acestora: «Aceasta să o faceți spre pomenirea Mea» (Luca 22, 19), spune Hristos Domnul; și prin aceasta este celebrată prezența Sa în mijlocul poporului credincios: «Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor» (Matei 28, 20)”, a explicat Preasfinția Sa.

„De aceea, salutul liturgic sacerdotal după aducerea darurilor euharistice în altar confirmă această promisiune din Evanghelie: «Hristos în mijlocul nostru!» «Este și va fi»!”

„Prin împărtășirea euharistică, Hristos nu mai este prezent doar în mijlocul nostru sau între noi, ci este prezent înlăuntrul nostru, în noi. El devine Viața vieții noastre (cf. Ioan 6, 56-57)”, a continuat episcopul vicar patriarhal.

„Prin invocarea Sfântului Duh asupra darurilor aduse de noi oamenii (pâine și vin), prezența spirituală nevăzută a lui Hristos, devine prezentă sacramentală sensibilă, pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Său euharistic, pentru ca Viața Lui să devină viața noastră.”

„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că misiunea preotului, în momentul invocării Duhului Sfânt, este mai mare decât a îngerilor, care stau în jurul Tronului lui Dumnezeu și privesc cu evlavie cum, la rugăciunea preotului, Domnul Însuși coboară spre a Se jertfi din nou, în mod tainic, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci a credincioșilor care se vor împărtăși cu Sfintele Taine”, a mai spus ierarhul.

Să primim Sf. Împărtășanie cu dragoste și responsabilitate

„Sfântul Nil Pustnicul ne spune că este cu neputință să se mântuiască omul, să primească iertarea păcatelor și să dobândească Împărăția Cerurilor, dacă nu se împărtășește cu frică, cu credință și cu dragoste din Trupul și Sângele lui Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Așadar, trebuie să reținem că, pentru primirea Sfintei Euharistii, înainte de a veni înaintea Sf. Potir, trebuie să ne pregătim prin rugăciune, prin post, și spovedanie, iar după Împărtășanie să ne străduim viețuim cu pace și bucurie, având conștiința că în noi locuiește Însuși Hristos, prin Trupul și Sângele Său.”

„Ziua de astăzi, Sfânta și Mare Joi, este în chip simbolic o participare a noastră, acum, la Cina cea de Taină de atunci. Cu alte cuvinte, noi, cei de astăzi, când ne împărtășim, gustăm din Cina cea de Taină pe care Hristos Domnul a întemeiat-o (sau a instituit-o) în Sfânta și Marea Joi”, a precizat episcopul vicar patriarhal.

Păcatul nu e încălcarea unor reguli, ci trădarea unei relații

Preasfinția Sa a explicat și rugăciunea scurtă pe care preoții o rostesc înainte de împărtășirea credincioșilor: „Cinei Tale celei de Taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu părtaș mă primește. Că nu voi spune Taina Ta vrăjmașilor Tăi, nici sărutare Îți voi da ca Iuda… Ci ca tâlharul, mărturisindu-mă, strig Ție: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni întru împărăția Ta”.

„Pentru Sf. Ioan Gură de Aur, cel care a alcătuit această rugăciune, a primi Sfânta Euharistie într-o stare de păcat, fără conștientizare și fără pocăință, este o reactualizare a «sărutului» trădării lui Iuda, pentru că păcatul nu însemnează numai încălcarea unor reguli, ci reprezintă trădarea unei relații”, a spus ierarhul.

„Să ne străduim, așadar, să nu ne asemănăm lui Iuda, care din apostol a devenit trădător, ci să devenim mai curând asemenea tâlharului, care din făcător de rele, prin credință a devenit primul locuitor al Raiului, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea noastră”, a încheiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie din Joia Mare și a rostit cuvântul de învățătură din cadrul ei la Paraclisul Catedralei Naționale din Capitală.

Sursa foto: Paraclisul Catedralei Naționale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente