Ziua martirilor macedo-români din Balcani va fi marcată de comemorări la București și în Albania

Ziua martirilor macedo-români din Balcani va fi marcată miercuri, 23 martie, prin slujbe de comemorare atât la București, cât și la Corcea, în Albania.

La Biserica „Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni” din Capitală, slujba începe de la ora 10:00 și este organizată de Societatea de Cultură Macedo-Română.

La Biserica „Sfântul Sotir” din Corcea, Albania, slujba începe la 10:30 și este organizată de Fundația Culturală Nicolae Iorga din Saranda și de Asociația Aromână din Corcea.

Evenimentul din Albania va fi urmat de o depunere de flori la bustul și la mormântul din Corcea ale preotului de etnie română fărșerotă Halambie Balamace, ucis în 23 martie 1914, chiar în noaptea de Paști.

Faptul că slujea în limba română și își dorea să aparțină de Biserica Ortodoxă Română nu era bine văzut de cei care considerau că ar fi prejudiciată organizarea bisericească din regiunea în care trăia.

Fundația Nicolae Iorga din Saranda a instalat bustul Părintelui Haralambie Balamace la Corcea anul trecut, de Ziua Românității Balcanice (10 mai 2021).

În 1962, părintele Haralambie Balamace a fost declarat Erou al națiunii albaneze, iar în 1994, preşedintele Sali Berisha i-a acordat titlul de „Învăţător al neamului”.

Aromânii sunt recunoscuți ca minoritate națională română în Albania. Mulți au studiat în România și ocupă în prezent funcții importante în administrația centrală și locală din Albania.

Comemorarea martirilor aromâni din Balcani se face anual la Biserica Mavrogheni deoarece se crede că Domnitorul Nicolae Petru Mavrogheni, ctitorul ei, a fost cuțovlah. Biserica deține și un fragment din moaștele Sf. Ier. Andrei Șaguna, un proeminent reprezentant al comunității aromâne din țara noastră.

Foto credit: Fundaţia Nicolae Iorga

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente