Vasile Bănescu spune prin ce păcătuiește „chinuitul text anticlerical” afișat la „Muzeului Kitsch-ului” dintr-un mall bucureștean

„Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a «Muzeului Kitsch-ului» dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși”, declară Vasile Bănescu.

„Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!”, adaugă el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune că „înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist,  fie, recent și consistent, neomarxist. Ideologie care a urâțit o prea mare parte de lume, transformând-o într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii”.

„Numitorul comun al acestei ideologii falsificatoare de realitate și încă prizate în cercuri paupere cultural, a rămas constant detestarea Cerului, a clerului, a culturii veritabile, a manifestărilor credinței și, inevitabil, malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea. A celor ce-și exhibă azi repulsia față de kitsch chiar în templele consumismului, adevărate capodopere  arhitectonice ale distincției și bunului-gust scoase la tarabă”, subliniază Vasile Bănescu.


O expoziție intitulată „Romanian Kitsch Museum” și deschisă publicului, gratuit, într-un mall din București încadrează în categoria kitsch numeroase practici sau obiecte atribuite Bisericii Ortodoxe precum: veșmintele aurii ale preoților, crucifixurile cu lumini colorate, cutia milei, calendarul ortodox, ceasul religios, oameni vii reprezentați în picturile Bisericii ș.a.

Numele muzeului are în reprezentare o cruce aurită, pe post de „T” în cuvântul „kitsch”. Mai multe persoane publice au luat atitudine considerând inițiativa drept o manifestare anticrteștină.

Textul care introduce secțiunea dedicată Bisericii din expoziție:

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente