Sf. Ier. Iacob Mărturisitorul; Sf. Cuv. Serapion (Canonul Mare)

Calendar ortodox – 21 martie

Sf. Ier. Iacob Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul s-a retras în sihăstrie încă de când era tânăr și intrând în monahism, trăia în rugăciune și postire.

A fost hirotonit episcop, iar în timpul iconoclasmului a fost obligat să se retragă din scaun episcopal, deoarece s-a împotrivit iconoclasmului, fiind întemnițat de nenumărate ori.3

În cele din urmă a trecut la Domnul după multe suferințe pe care le-a îndurat.

Tropar

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Iacob, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cuv. Serapion

A fost numit episcop de Thmuis în Egiptul de Jos. Fusese discipol al Sfântului Antonie cel Mare (17 ianuarie), iar mai târziu a scris O Scrisoare despre moartea Sfântului Antonie. De asemenea, a fost prieten și susținător al Sfântului Atanasie din Alexandria (18 ianuarie și 2 mai). La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost descoperită o colecție de texte liturgice atribuite Sfântului Serapion.

Sfântul Serapion a trăit în Egipt în secolul al IV-lea. El este cunoscut sub numele de „sindonitul”, deoarece purta doar haine de in aspru (sindona). Din vremea tinereții sale a trăit ca păsările cerului (Matei 6:26). Nu avea adăpost și, timp de câteva zile, nu mânca mâncare, pentru că nu avea bani să cumpere pâine.

Când a văzut un cerșetor care tremura de frig, i-a dat sindonul și a rămas pe jumătate gol. El s-a dovedit a fi un prim exemplu de filantropie și milă, distribuindu-și propriile bogății și orice i-au dat vizitatorii săi credincioși săracilor. Apoi s-a călugărit și a locuit în Pustia Sketis. El a fost dedicat răspândirii Cuvântului lui Dumnezeu în multe moduri diferite.

Odată, a căzut în mâinile unui tâlhar și, prin puterea sa de convingere, a reușit să-l întoarcă și l-a făcut pe acest tâlhar slujitor al lui Dumnezeu. Areușit să-l convertească și pe ereticul maniheu Lakedaimon la ortodoxie.

Un anumit filosof grec, care dorea să testeze onestitatea călugărului, i-a dat o monedă de aur și a început să-l urmărească. Sfântul s-a dus la un negustor de pâine, a luat o pâine și i-a dat comerciantului moneda de aur, plecând fără nicio idee despre valoarea ei.

Sfântul Serapion i-a călăuzit pe mulți pe calea mântuirii. Odată, s-a dat rob unui actor grec care dorea să se convertească la Hristos. Actorul a fost uimit de viața lui sfântă și s-a botezat cu toată casa sa. El l-a implorat pe Sfântul Serapion să rămână cu el, nu ca sclav, ci ca îndrumător și prieten. Călugărul a plecat, însă, fără să ia banii care i-au fost oferiți.

Plecând spre Roma, Sfântul Serapion s-a urcat într-o corabie, dar nu a plătit nimic marinarilor pentru trecerea sa. Au început să-i reproșeze acest lucru, dar când au văzut că Bătrânul nu a mâncat nimic timp de cinci zile, au început să-l hrănească în numele Domnului și, prin urmare, au împlinit porunca iubirii de semeni.

În cele din urmă s-a întors în iubitul său deșert, unde a petrecut cu pace până la bătrâneți înaintate, în anul 370, fiind pildă pentru toți călugării.

Comentarii Facebook


Știri recente