Sărbătoarea Floriilor la Mormântul Învierii, fără restricții pandemice

Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a participat duminică la liturghia de Florii oficiată de Patriarhul Ierusalimului. Restricțiile de participare la slujbe au fost ridicate după diminuarea numărului de îmbolnăviri de Covid-19.

Duminică dimineață, patriarhul a coborât la Biserica Sfântului Mormânt (a Învierii), unde a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de procesiune în interiorul bisericii. Au participat membri ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai Patriarhiei Ierusalimului, preoți și credincioși, inclusiv din comunitățile ortodoxe ale arabilor.

„S-a înconjurat Mormântul Domnului. Preoții și credincioșii au purtat ramuri de finic în mâini și au cântat, apoi l-au condus pe patriarh către reședință, către Palatul Patriarhiei”, a relatat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie pentru Radio Trinitas.

Foto credit: Facebook / Arhim. Teofil Anăstăsoaie

Ceremonia de duminică a fost precedată în ajun de pelerinajul care a pornit de la Betfaghe, locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a urcat pe asin, a trecut prin Grădina Ghetsimani și s-a încheiat în Cetatea Sfântă. Această procesiune a fost condusă de unul din episcopii delegați ai Patriarhului Ierusalimului.

„Programul Săptămânii Mari se va desfășura obișnuit, cu toate slujbele, cu Deniile în fiecare seară, cu liturghiile de dimineața, cu slujba celor 12 Evanghelii joi seară”, a precizat Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Joi, la prânz, în curtea Bisericii Sfântului Mormânt va avea loc și ceremonia spălării picioarelor.

„Vineri dimineață se va face Drumul Crucii exact pe locul unde a trecut Mântuitorul purtându-Și crucea suferinței către Golgotha. Seara, Prohodul Mântuitorului, iar în Sâmbăta cea Mare Patriarhul va coborî în Sfântul Mormânt pentru ceremonia aprinderii Sfintei Lumini”, a adăugat părintele arhimandrit.

Sfânta Lumină „va ajunge și în România cu ajutorul lui Dumnezeu și va umple de bucurie și casele credincioșilor noștri de acolo”, a spus arhimandritul, care le-a transmis tuturor celor din țară urări de bine și sărbători binecuvântate.

În Israel se înregistrează  o relaxare a restricțiilor sanitare, pe fondul diminuării semnificative a numărului de bolnavi de COVID-19. Ceremoniile religioase se vor desfășura într-un ritm normal.

La slujbele oficiate la Biserica Sf. Mormânt în Săptămâna Mare și în noaptea Sfintelor Paști se estimează că vor participa aproximativ 2.000 de credincioși, cu respectarea unor norme de distanțare și prezentarea certificatului de vaccinare împotriva coronavirusului SARS-Cov-2.

Foto credit: Facebook / Arhim. Teofil Anăstăsoaie

Comentarii Facebook


Știri recente