Sărbătoare în Vicariatul Ortodox Ucrainean din România

Sute de credincioşi ucraineni din zona Maramureşului au participat marţi, 02 iulie 2016, la hramul bisericii din Ruscova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de 23 de clerici, la această sărbătoare fiind prezenţi şi delegaţi ai Patriarhului României.

dCredincioșii ortodocși de stil vechi l-au cinstit marţi, 02 august 2016, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, biserica din localitatea Ruscova, județul Maramureș (din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România) şi-a sărbătorit ocrotitorul, pe marele proroc Ilie din Tesva Galadului, ridicat cu trupul la cer prin minune dumnezeiască.

Un sobor format din 23 de clerici a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al parohiei. La această sărbătoare au slujit, în calitate de delegaţi ai Patriarhului României, pr.  arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal, şi diac. Sorin Argintariu, Secretar la Cancelaria Sfântului Sinod. De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte şi Pr. Vicar Ioan Pițura, Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, pr. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, precum şi numeroşi clerici din zonă.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel am participat la Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, membri ai comunităţii ucrainene din zonă. Menţionăm că Sfânta Liturghie a început la ora 10:00, iar credincioşii din parohiile învecinate au venit încă de la ora 07:00 respectând o tradiţie locală de a înconjura biserica înainte de începerea Sfintei Liturghii rostind rugăciuni şi cântări închinate Sfântului Proroc Ilie, a precizat pr. arhim. Veniamin Goreanu, Consilier Patriarhal.

indesssx

În cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunile au fost rostite în limba română şi în limba ucraineană.

La sfârşitul slujbei, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, i-am felicitat pe membrii comunităţii ucrianiene din Ruscova pentru lucrarea frumoasă pe care au început-o de construire a noii biserici, şi le-am transmis, totodată, binecuvântarea Patriarhului României, încurajându-i să ducă la bun sfârşit această lucrare de zidire a noului locaş de cult.

De asemenea, părintele vicar Ioan Piţura a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă, pentru delegarea unor reprezentanţi la acest eveniment deosebit din viaţa parohiei (hramul bisericii) şi, de asemenea, pentru binecuvântarea acordată de Patriarhul României pentru înfiinţarea unei parohii pentru comunitatea ortodoxă ucraineană din Capitală.

După cum ne-a transmis pr. arhim. Veniamin Goreanu, anul acesta, în luna mai, a fost înfiinţată o parohie ucraineană în Bucureşti pentru membrii acestei comunităţi din capitală, preot paroh al acestei comunităţi fiind părintele Dumitru Colotelo.

Slujba Vecerniei unită cu Litia

Sărbătoarea hramului a început încă din data de 01 august, în ajunul hramului, prin oficierea Slujbei Vecerniei unită cu Litia. Slujba a fost oficiată de un sobor de clerici, în prezenţa a numeroşi credincioşi. De asemenea, atât la slujba de aseară, cât şi la Sfânta Liturghie au fost prezenţi numeroşi tineri din parohiile învecinate, îmbrăcaţi în costume populare care au venit să aducă cinstire Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate bisericească administrativă, cu regim special misionar-pastoral, subordonată direct Patriarhiei Române.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente