Preotul Bogdan Bucur, profesor de Patristică al Institutului Teologic Ortodox Sf. Vladimir din New York (SVOTS), a fost invitat săptămâna trecută în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Casian și Sfântul Andrei Șaguna” din San Antonio, Texas pentru a le vorbi credincioșilor despre Sfânta Cruce ca „așternut al picioarelor” lui Dumnezeu.
Conferința a adus în prim-plan o expresie poetică și teologică esențială, frecvent întâlnită în imnografia bizantină, dar puțin explorată în cercetările teologice moderne.
Printr-o expunere limpede și profundă, teologul a oferit participanților o înțelegere mai adâncă a tainei Crucii – nu doar ca obiect de venerare, ci ca taină a prezenței și slavei lui Dumnezeu în lume, ca „așternut al picioarelor Sale”, locul smerit unde El ni Se descoperă și ne cheamă la pocăință, iubire și jertfă, se arată pe site-ul Mitropoliei celor două Americi.
Pr. Prof. Bogdan Bucur a explicat că, în limba greacă, cuvântul așternut este tradus cu ὑποπόδιον (hypopodion) – un fel de treaptă sau suport de la baza tronului regal, pe care regele își odihnea picioarele. Imaginea este deci una de tip regal și liturgic: Dumnezeu împărățește, iar tronul Său are, în mod firesc, și un „așternut al picioarelor”.
Nicolae Steinhardt: model al purtării crucii
În parohia din San Antonio, părintele profesor Bogdan Bucur a susținut și o a doua conferință referitoare la „Modelul purtării crucii în viața și mărturia monahului Nicolae Steinhardt”.
Prin viața, scrierile și prin convertirea sa radicală în condiții de detenție politică, Steinhardt devine – în cuvintele părintelui profesor – „o icoană vie a creștinului curajos, liber și plin de bucurie, chiar în fața răului și suferinței”.
În concluzie, preotul Bogdan Bucur a afirmat că figura lui Nicolae Steinhardt este una profetică pentru creștinii ortodocși de astăzi.
„Într-o vreme în care Biserica se confruntă cu pierderea credibilității în fața lumii, exemplul unui om care a trăit credința în temniță, în cultură, în comunitate și în smerenie, cu bucurie și discernământ, devine un far luminos”.
La finalul întâlnirii, participanților le-a fost prezentată noua traducere în limba engleză a volumului Jurnalul fericirii, apărută recent la Editura St. Vladimir’s Press.

Conferințele au fost parte dintr-o tabără spirituală organizată de parohie la finalul săptămânii trecute, în contextul Duminicii Sfintei Cruci.
Foto credit: Mitropolia celor două Americi