Pr. Visarion Alexa și Prof. Adrian Papahagi la Iași: Iubirea și Bucuria recomandate tinerilor „în cetate”

Să iubească și să se bucure au fost îndemnați participanții la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) sâmbătă seara de cei doi vorbitori la Conferința „Tânărul în cetate”.

Atât Preotul Visarion Alexa cât și Profesorul Adrian Papahagi i-au îndemnat pe cei peste o mie de tineri prezenți în Grădina Palas din Iași să își asume creștinismul „în cetate”, în societate, în lumea în care trăiesc.

În acest sens, Preotul Visarion Alexa le-a vorbit tinerilor despre iubire, iar Profesorul Adrian Papahagi despre bucurie.

”Iubirea e mai tare ca moartea

În deschidere, Preotul Visarion Alexa de la biserica bucureșteană „Sf. Nicolae” – Militari le-a explicat tinerilor că iubirea este „motorul care mișcă lumea”.

„Unii spun că banul mișcă lumea, alții spun că puterea mișcă lumea, alții spun: războiul mișcă lumea. Toate-s prezente, însă ceea ce mișcă lumea cu adevărat este unicul motor care a existat dintotdeauna și care este felul lui Dumnezeu de a fi: iubirea”.

Conferința „Tânărul în cetate”.Foto credit: Media ITOM 2019

„Iubirea mișcă lumea”, a spus Părintele Visarion Alexa. „A iubi este dumnezeiește. Să nu vă fie frică să spuneți că iubiți!”.

„Noi creștinii avem un cuvânt foarte puternic, și anume: iubirea e mai tare ca moartea”, a continuat Părintele Visarion.

„Iubirea presupune moartea egoismului din noi”, a continuat Pr. Visarion Alexa.

„Dacă iubiți sunteți liberi; dacă vă însingurați și dacă vă îndreptați doar spre voi o să pieriți. Și primul semn al disoluției este anxietatea și mai târziu, cu siguranță, depresia”, a atras atenția clericul.

”Bucuria este esența creștinismului

Profesorul Adrian Papahagi le-a vorbit tinerilor despre bucurie prin exemplul celui care a scris „Jurnalul Fericirii” – Nicolae Steinhardt. El le-a prezentat modul în care la Nicolae Steinhardt „durerea se preface în fericire” într-o celulă fără geamuri de la Jilava.

Conferința „Tânărul în cetate”.Foto credit: Media ITOM 2019

Adrian Papahagi a spus că atât Steinhardt cât și toți ceilalți închiși pe nedrept de comuniști „consumau suferință și o metabolizau în bucurie”.

„Creștinismul este bucurie”, a spus profesorul amintind diverse pasaje scripturistice despre bucurie.

El a semnalat că este posibil ca creștinii să fie detestați astăzi în lume „pentru că nu mai emană bucurie care este esența creștinismului”.

„Emanăm uneori tristețe sau frustrare, sau diverse țâfne. Scopul nostru este să răspândim în lume bu-cu-ri-a”, a insistat Adrian Papahagi.

„Creștinii au înțeles un lucru: că noi am fost făcuți pentru viață și că viața este veșnică. Din clipa aceea, absolut tot restul este trivial. Combustibilul creștinilor este bucuria. Rezultatul acestei combustii este iubirea. Combustibilul e iubirea, rezultatul combustiei e bucuria, așa că bucurați-vă!”, le-a spus profesorul participanților ITOM 2019.


A urmat o sesiune interactivă în care participanții au adresat întrebări celor doi invitați.

Tinerilor din Moldova le-au fost recomandate în cadrul conferinței două cărți ale conferențiarilor: „7 cuvinte ale iubirii” – Pr. Visarion Alexa și „Creștinul în cetate” – Adrian Papahagi, dar și lucrări ale domnilor Teodor Baconschi și Mihail Neamțu.

Seara s-a încheiat cu un recital susținut de Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann”.


Vezi și: Mihai Neșu către tineri, la Iași: Ortodoxia este harta perfectă. Să ne vedem cu toții în Rai!

Foto credit: Media ITOM 2019

Comentarii Facebook


Știri recente