Patriarhul Antiohiei a efectuat o vizită în Alep şi s-a rugat pentru eliberarea episcopilor răpiţi

Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei a efectuat o vizită oficială în Mitropolia de Alep în perioada 21-22 aprilie 2019.

De sărbătoarea Floriilor, Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Antiohiei a slujit în Catedrala Sf. Proroc Ilie din Alep.

După Liturghie, Patriarhul Antiohiei a condus procesiunea organizată în jurul lăcaşului de cult. La finalul acesteia, în curtea bisericii, Preafericitul Părinte Ioan s-a rugat pentru întoarcerea tuturor celor răpiți, în special pentru cei doi Mitropoliți de Alep.

Mitropoliții Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, au fost răpiţi în data de 22 aprilie 2013, în apropierea oraşului Alep, pe când se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael.

De asemenea, în pridvorul catedralei, Părintele Patriarh Ioan a vernisat o expoziţie dedicate celor doi ierarhi răpiţi.

În cursul după amiezii, Preafericitul Părinte Ioan s-a întâlnit cu preoții și credincioșii din cadrul mitropoliei de Alep și Alexandretta.

„El i-a îndemnat pe aceștia sa rămână statornici în credință și să se roage cu nădejde pentru întoarcerea tuturor celor răpiți în frunte cu păstorul lor și pentru ca liniștea și pacea sa revină în Alep și în întreaga Sirie”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica pr. Gheorghe Costea, preotul comunităţii româneşti din Siria.

Seara s-a încheiat cu slujba Deniei în catedrala din Alep.

Patriarhul Antiohiei a vizitat luni biserica Adormirii Maicii Domnului din cartierul Al-Jadida (oraşul vechi din Alep) una dintre părțile cele mai afectate de război din Alep.

PF Ioan a fost informat asupra stadiului lucrărilor de reconstrucție efectuate la biserică și despre situația reala a regiunii Alep.

Mitropoliții Paul Yazigi și Ioan Ibrahim

În aceşti ani, Patriarhia Antiohiei a demarat numeroase demersuri pentru eliberarea lor. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) a făcut, de asemenea, mai multe apeluri privind eliberarea ierarhilor.

Găsirea celor doi episcopi nu a fost posibilă deoarece nicio grupare extremistă nu a anunțat că i-ar fi răpit și nici nu a cerut răscumpărare în schimbul acestora.

La împlinirea a şase ani de la răpirea ierarhilor, Patriarhului ortodox al Antiohiei, Ioan al X-lea, și a Patriarhului siriac Ignatius Aphrem II, au emis o declaraţie comună în care isistă „să fie făcute toate eforturile necesare pentru eliberarea lor și atingerea unei încheieri a cazului acestuia, având în minte că Învierea Domnului a urmat Pătimirii Sale”.

Citeşte declaraţia integral.

Foto credit: Patriarhia Antiohiei

Comentarii Facebook


Știri recente