Nunțiul Apostolic în România a vizitat Biblioteca Sfântului Sinod

ES Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România, a vizitat luni Biblioteca Sfântului Sinod.

Distinsul oaspete a fost întâmpinat de către PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, și Arhim. Policarp Chițulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Gazdele i-au prezentat palatul bibliotecii sinodale și cele mai reprezentative manuscrise și tipărituri din colecțiile acestuia.

Nunțiul apostolic este reprezentantul diplomatic permanent al Sfântului Scaun pe lângă un stat sau o organizație internațională, adică șeful misiunii diplomatice. Are rangul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, cu aceleași prerogative ca ale ambasadorilor oricărui alt stat.

Mons. Miguel Maury Buendía are 65 de ani și s-a născut la Madrid, în Spania. A intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând la Nunţiaturi Apostolice din Africa, Asia Centrală, Slovacia, Macedonia şi Irlanda. Vorbește spaniola, engleza, italiana, franceza și slovena.

Biblioteca Sfântului Sinod s-a constituit în 1877 prin preluarea unor lucrări de la Mănăstirea Hurezi. Din 1912, instituția funcționează în Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, București.

Biblioteca deține numeroase cărţi din vechile biblioteci medievale româneşti care au aparţinut unor cunoscuţi bibliofili: stolnicul Constantin Cantacuzino, domnitorul Constantin Brâncoveanu,  domnitorul Nicolae Mavrocordat, mitropoliţii Teodosie, Neofit Cretanul, Antim Ivireanul și alți numeroși ierarhi și personalități ecleziastice.

În 1959, Patriarhul Justinian Marina a reorganizat Biblioteca pe noi baze. Palatul Sfântului Sinod a fost restaurat și reamenajat pentru a depozita colecțiile de cărți și manuscrise care s-au îmbogățit constant.

În cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod funcționează și un laborator de restaurare carte de patrimoniu.

Foto credit: Facebook / Biblioteca Sfântului Sinod

Comentarii Facebook


Știri recente