Martirii închisorilor comuniste omagiați la Veneția de Jos, Brașov

Parohia Veneția de Jos din județul Brașov a găzduit duminică, 26 februarie 2017, evenimentul cultural Chipuri de lumină în temnițele comuniste, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Manifestarea a avut loc în Căminul Cultural din localitate, de la ora 17.00, sub organizarea Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

Subiectul central al evenimentului a fost dedicat rezistenței anticomuniste din Munţii Făgăraşului.

În cadrul manifestării, Prof. Florin Palas a vorbit despre grupurile de sprijin ale luptătorilor din Răsăritul Ţării Făgăraşului şi a susţinut alocuţiunea cu titlul: „Mărturisire şi faptă creştină în acţiunile luptătorilor anticomunişti din Munţii Făgăraşului“.

Prof. Crina Palas tratat tematica poezia scrise în detenţie, care, alături de rugăciune, a fost un reazem sufletesc pentru deţinuţii politici şi luptătorii din munţi. Intervenţia a fost exemplificată cu versuri semnate de: Radu Gyr, Nichifor Crainic, Andrei Ciurunga, Ioan Victor Pica şi Virgil Mateiaş. Poeziile au fost interpretate de un grup de elevi din Rupea, Cuciulata şi comuna Părău.

Un moment deosebit a fost oferit de fostul deţinut politic Ioan Roşca, supravieţuitor al grupului de sprijin al luptătorilor din munţi.

Potrivit acestuia, credinţa în Dumnezeu i-a ajutat mult pe cei întemniţaţi să reziste în faţa procesului de reeducare la care erau supuşi. Lepădarea de credinţă era cel mai important obiectiv al securiştilor care instrumentau acest experiment antiuman şi anticreştin, a subliniat Ioan Roşca.

În continuare, părintele paroh Alexandru Socaciu a expus acţiunile anticomuniste din Veneţia de Jos, prezentând şi rolul slujitorilor Bisericii în cadrul acestora.

În cadrul evenimentului au fost evidenţiate chipurile de lumină ale celor care s-au remarcat împotriva propagării și infiltrării ideologiei atee în răsăritul Țării Făgărașului. Unii dintre ei au mărturisit Ortodoxia chiar cu prețul vieții, a precizat pr. Alexandru Socaciu de la parohia Veneţia.

A urmat vernisajul unei expoziţii de icoane pe sticlă realizate de copii din cadrul parohiei, îndrumaţi de prof. Crina Palas. În cadrul manifestării a avut loc şi un concert care a cuprins cântări folk şi populare.

Evenimentul cultural-artistic „Chipuri de lumină în temnițele comuniste”, desfăşurat cu binecuvântarea Înalpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, face parte din manifestările prilejuite de Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti și al anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

 

Comentarii Facebook


Știri recente