Ioana Revnic caută 1.000 de prieteni care să doneze cărți pentru 1.000 de copii din comunități vulnerabile

Scriitoarea Ioana Revnic a lansat la începutul lunii o campanie de strângere de fonduri pe Facebook pentru a oferi 3.000 de cărți unor copii români care nu au ținut niciodată în mână o carte de povești. Acțiunea face parte din proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” și este realizată cu sprijinul organizației Saint Paraskeva Orthodox Charity, a românilor din SUA.

„În România există copii care nu au răsfoit niciodată o carte de povești. Cărora nu li s-a citit niciodată o poveste. Iar afara granițelor sunt alți copii români care citesc – rar – o poveste în limba lor maternă”, explică inițiatoarea campaniei, care se intitulează „1.000 de prieteni, 3.000 de cărți pentru 1.000 de copii”.

„Nu mi-am putut închipui cum este să fii copil și să nu ai cărți cu povești și cu ilustrații. Până când, la unul dintre atelierele online «Spune-mi o poveste pentru suflet», l-am cunoscut pe V., un băiat de cinci ani dintr-un sat din nordul țării. V. nu răsfoise niciodată o carte numai și numai a lui”, spune ea.

„Când V. a primit, totuși, PRIMA carte, o vreme nu a mai lăsat-o din mână. O ducea cu el și când se juca; și când mânca; și când își ajuta părinții la treburile casei. O săptămână a dormit cu ea, în fiecare noapte. O răsfoia înainte de culcare, apoi adormea, îmbrățișând-o”, adaugă Ioana Revnic.

„Căutăm 1.000 de prieteni care să cumpere 3.000 de cărți pentru 1.000 de copii din comunități vulnerabile de la noi din țară, pentru copii români din Ucraina, din Ungaria, din Republica Moldova și din diaspora”, spune scriitoarea. „Vrem ca fiecărui copil să i se ofere un set de trei cărți formatoare scrise de Veronica Iani: Curajul, Perseverența, Maia și străinul”.

Dacă 1.000 de prieteni de pe Facebook donează câte 30 de lei, toate trei volumele vor putea fi tipărite și oferite beneficiarilor în cadrul atelierelor de lectură „Spune-mi o poveste pentru suflet” organizate de voluntarii proiectului.

„Îndrăzneala, tenacitatea, discernământul se deprind din copilărie și se desăvârșesc toată viața. Iar semințele acestora se așază ușor în sufletele celor mici cu ajutorul poveștilor”, argumentează Ioana Revnic. „Nu doar copiii, ci toți avem nevoie de povești. Mai ales de acelea care ne amintesc că alegerea binelui este cea mai bună alegere și că poate să fie mereu făcută”.

Campania „1.000 de prieteni, 3.000 de cărți pentru 1.000 de copii” se desfășoară până la sfârșitul lunii septembrie.

Pentru donații

Intră pe linkul de fundraiser creat pe Facebook de organizația americană și apasă pe butonul „Donează”. Facebook îți va cere să introduci datele cardului – în cazul în care nu ai mai făcut plăți prin intermediul aplicației până acum. Suma pe care tu o decizi va fi retrasă de pe card la finele lunii.


Ioana Revnic este doctor în Filologie și profesoară de Limba și literatura română la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală. A publicat numeroase studii și articole în presa literară și două volume de interviuri și convorbiri.

„Spune-mi o poveste pentru suflet” este un proiect de educație a caracterului prin intermediul poveștilor. Din 2018, în cadrul proiectului s-au desfășurat peste 200 de ateliere de povești în România și în străinătate, inclusiv online. Au fost organizate 4 concursuri de creație pentru copii, cu peste 250 de participanți din România, din Republica Moldova și din diaspora.

Saint Paraskeva Orthodox Charity este o organizație non-profit întemeiată pe valori creștine, susținută 100% prin efortul voluntarilor. De zece ani, derulează sute de programe pentru copiii români orfani, pentru copiii cu probleme sociale sau cu dizabilități din comunitățile românești foarte sărace, cărora le oferă ajutor pe termen lung.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Spune-mi o poveste pentru suflet! (ilustrație de Veronica Iani)

Comentarii Facebook


Știri recente