În timpul pandemiei, profesoara Ioana Revnic spune online povești pentru suflet

Scriitoarea Ioana Revnic, profesoară de limba română la Liceul Teologic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, a inițiat în 2018 proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, prin care vizita comunități și le citea copiilor povești. Proiectul a crescut într-o mișcare de educație informală prin lectură care, în timpul pandemiei, s-a mutat online.

O elevă i-a acordat cândva Ioanei Revnic diploma de „Profesoară de povești”, la care scriitoarea spune că ține mai mult decât la diploma ei de doctorat. „Nu pot trăi fără povești. Spun povești. Caut povești”, scrie ea pe blogul personal, Bunatate.ro. Ea folosește poveștile și la clasă.

Proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet” a început la 1 decembrie 2018, la Așezământul pentru copii Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuţi. În 2019, Ioana Revnic le-a citit copiilor români din Ucraina, dar și celor din Parohia Toți Sfinții din Huldenberg, Belgia. Și-ar dori să ajungă și în comunitățile românești din Apșa (Transcarpatia), Gyula (Ungaria), Timoc și, mai ales, în Basarabia.

Primul atelier „Spune-mi o poveste pentru suflet”, la Așezământul Sf. Leontie de la Rădăuți

După ce, la începutul acestui an, România pentru viață a organizat un curs de formare în cadrul căruia Ioana Revnic a fost formator alături de Adriana Ene de la TRINITAS TV, practica atelierelor de povești s-a extins în țară, fiind adoptată de părinți, de profesori și de lucrători de tineret care au înțeles valoarea lecturii pentru educarea caracterului și pentru insuflarea de valori ziditoare.

La atelierele de formare organizate în ianuarie 2020 de România pentru viață

Profesoara spune că ascultarea poveștilor în lectura unui adult îi ajută pe copii să-și dezvolte capacitatea de concentrare, dar și abilitățile socio-emoționale. „Își vor însuși mai bine structurile gramaticale și vor beneficia de o mai bună interconectare a rețelelor neuronale din creier”, spune ea.

Practica a fost extinsă cu succes și în activitățile organizate de Pro Vita Iași în Luna pentru viață 2020, când voluntarii organizației au citit povești pro-viață din seria „Fiecare viață este un dar”, scrise și ilustrate de Veronica Iani.

În timpul pandemiei, cu ajutorul unei prietene care i-a făcut cadou un laptop mai performant, Ioana Revnic a început să organizează ateliere de povești prin aplicația Skype, pentru grupe de maximum zece copii. A început cu rudele din Italia, care au rugat-o să le ajute, deoarece copiilor le venea greu să stea mult timp închiși în casă și ar fi avut nevoie de activități folositoare.

Captură de ecran din timpul atelierelor organizate prin Skype

De acum, „Spune-mi o poveste pentru suflet” are și canal de Youtube, cu povești pentru copii citite de părinți, de studenți și de copii.

Înscrierile la atelierele de povești pe Skype se fac zilnic până la ora 17:00 la adresa: [email protected]. Marțea și joia, de la ora 19.00, atelierele sunt ținute de Ioana Revnic, iar miercurea și vinerea, de la ora 18:00, povestitor este Mădălina Andreescu, o mamă pasionată de poveștile pentru copii.

Urmând exemplul Ioanei Revnic, și Pro Vita Iași va organiza sesiuni online de lectură cu copiii, prin aplicația Zoom. Pentru înscrieri, trimiteți un email la adresa: [email protected].

Foto credit: Facebook / Dani Guliciuc; arhiva personală

Comentarii Facebook


Știri recente