Juriul concursului „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, prezidat de Starețul de la Putna, a anunțat câștigătorii

Doi copii, unul din România, celălalt din Basarabia, au câștigat Marile Premii ale concursului „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”. Starețul Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic, a fost Președintele de onoare al juriului, a anunțat profesoara Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”.

În cadrul proiectului au loc lunar concursuri tematice, iar tema unii iulie a fost viața sfântului voievod.

La lansarea ediției din iulie, profesoara le-a citit copiilor online cartea despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare publicată în colecția „Viețile sfinților povestite copiilor” la Editura Mitropolit Iacov Putneanul a Mănăstirii Putna. Apoi i-a invitat pe copii să trimită creații literare și artistice inspirate din viața sfântului.

Lucrările trimise au demonstrat că o bună cunoaștere a vieții domnitorului, a scris profesoara. Copiii și-au exprimat în mod creativ puncte de vedere argumentate și curajoase și au realizat desene expresive și originale. Lucrările lor prezintă virtuțile Sfântului Ștefan cel Mare.

La secțiunea de arte plastice, Marele Premiu a fost câștigat de Ștefan Ursache de 12 ani, din România, care a desenat Moldova din epoca lui Ștefan, când aceasta cuprindea și Basarabia (foto deschidere). În desenul lui, țara presărată cu mănăstiri este ținută de domnitor pe mâini și închinată Mântuitorului.

În premieră, la această ediție au participat și copii din Republica Moldova, iar câștigătoarea Marelui Premiu la secțiunea de literatură este o tânără de 13 ani din Chișinău, Darianna Russu.

Aceasta a scris în lucrarea ei: „Fără nicio îndoială, Sfântul Ștefan este un model pentru conducătorii de azi. Pentru că a fost un credincios adevărat și a lăudat mereu pe Dumnezeu; pentru că a fost un mare iubitor al poporului său și nu al puterii…”.

În continuare, tânăra a adăugat ceva impresionant și grăitor despre destinul românesc: „…i-am povestit bunicului despre acest concurs, relatându-i frânturi din cele citite de mine și am simțit o mare curiozitate din partea lui de a cunoaște mai multe lucruri despre Sfântul Ștefan”.

„Am observat o mare jale în sufletul lui că nu a avut posibilitatea să învețe la școală istoria românilor, explicându-mi că a învățat istoria Uniunii Sovietice și că despre Ștefan cel Mare și Sfânt a aflat doar de la televizor sau din cărți citite recent”, a adăugat Darianna.

Adolescenta din Chișinău a participat și la secțiunea de arte plastice a concursului, desenând scrisoarea trimisă de Sfântul Voievod Ștefan boierilor fugiți din Moldova în 1457, după ce Ștefan și-a recuperat tronul în urma luptei de la Doljești:

Boierii fuseseră implicați în uciderea tatălui său, dar domnitorul i-a iertat și i-a chemat în țară. „Vă chem să zidim împreună binele țării. Darul și slujirea conducerii sunt date pentru a face bine poporului”, scrie în epistola desenată de Darianna.

Toți participanții la ediția din iulie vor primi câte un dar din partea Mănăstirii Putna, care a oferit și toate premiile.

Tema ediției din august a concursului va fi „Minunile din jurul nostru”, micile lucruri pe care le considerăm firești.

Foto credit: Bunatate.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…