Hristos S-a înălțat în slavă prin jertfă, spune patriarhul: legătura cu Ziua Eroilor și stema României

Părintele Patriarh a oficiat joi Sfânta Liturghie la altarul de vară al Catedralei Patriarhale. La finalul omiliei, el a explicat ce legătură au Ziua Eroilor și stema României cu sărbătoarea Înălțării Domnului.

„Ziua Eroilor este prăznuită în ziua Înălțării Domnului și pentru a ne arăta că Hristos S-a înălțat în slavă după ce a trecut prin Cruce și Înviere, după ce a trecut prin jertfă”, a spus părintele patriarh.

„Aceasta explică faptul că pe stema României vulturul auriu, care înseamnă popor botezat de la nașterea sa în istorie, poartă crucea în plisc și se înalță pe verticală. Pentru că tot ce am obținut în istorie bun s-a făcut prin jertfă”, a adăugat el.

Părintele patriarh a amintit că hramul principal al Catedralei Naționale este „Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor” și că, „în piciorul Sfintei Mese, cu o zi înainte de sfințirea altarului, în 24 noiembrie 2018, au fost puse listele cu numele eroilor români din toate timpurile pe care noi îi cunoaștem”.

Patriarhul Daniel a menționat lista primită de curând de la Ministrul Apărării Naționale, care conține 104.391 de nume cu toți eroii români cunoscuți care au căzut pe câmpul de luptă de la Războiul de Independență și până la al Doilea Război Mondial, inclusiv.

„Dacă s-ar tipări o carte, ar fi peste 2000 de pagini cu numele și locurile unde sunt înmormântați eroii neamului”, a spus patriarhul.

Lista a fost publicată pe site-ul catedralaneamului.ro, pentru că și în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale este o listă cu numele tuturor eroilor români din toate timpurile cunoscuți de Patriarhia Română la momentul sfințirii.

Lista cu numele așezate în Sfânta Masă a Catedralei Naționale are 1.684 de pagini web și se găsește pe site-ul Trinitas TV.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente