Mii de locuitori ai oraşului grecesc Patra au întâmpinat joi, 16 noiembrie, racla cu un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, adusă în Grecia cu prilejul deschiderii conferinţei internaționale Mesajul Apostolului Andrei în lumea contemporană, organizată de Fundaţia Andrei cel Întâi Chemat (FAP) împreună cu Mitropolia de Patra, în perioada 17-18 noiembrie.
Joi dimineaţă, la aeroportul international Zhukovsky din Moscova a fost oficiată o slujbă de moleben, după care delegaţia FAP a decolat spre Patra.
La aeroportul Araxos din Patra, clerici ai Mitropoliei conduşi de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom al Patrei au întâmpinat avionul rusesc la bordul căruia se afla delegaţia FAP. După oficierea unui Te Deum, moaştele Sfântului Serafim au fost depuse într-una dintre cele mai mari biserici din zona balcanică – Biserica Sfântul Andrei cel Întâi Chemat.
Mitropolitul Hrisostom s-a adresat credincioşilor subliniind importanţa aducerii moaştelor Sfântului Serafim de Sarov în Grecia: Astăzi în biserica şi mitropolia noastră are loc întâlnirea cu moaştele întru totul tămăduitoare ale marelui Sfânt rus, Cuviosul Serafim de Sarov. Acest eveniment este unul foarte important pentru toţi credincioşii.
Mitropolitul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei, pentru oferirea binecuvântării de a aduce sfintele moaşte în Patra. De asemenea, Mitropolitul Patrei a mulţumit reprezentanţilor FAP pentru facilitarea aducerii sfintelor moaşte în Grecia, oferind preşedintelui Consiliului de Administraţie al Fundaţiei o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei.
La rândul său, Vladimir Yakunin i-a oferit Mitropolitului Hrisostom o icoană cu chipul Sfântului Serafim.
Cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei, un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov a fost adus spre închinare în Mitropolia de Patra, joi, 16 noiembrie. Moaştele vor rămâne în Biserica Sfântul Apostol Andrei până luni, 26 noiembrie, când se vor întoarce în Rusia.
Delegația rusă care a adus moaștele Sfântului Serafim în Grecia este alcătuită din Episcopul Ilie de Balahninskiy, vicar al Mitropoliei de Nijegorod, stareța mănăstirii Diveevo, monahia Serghia, precum și alți clerici din eparhie.
Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, a adus la București luna trecută un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, cu prilejul primei sale vizite în România. Patriarhul Moscovei a fost invitat de Părintele Patriarh Daniel să participe la evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe din fostele țări comuniste au comemorat pe toți mărturisitorii și apărătorii credinței ortodoxe din timpul regimului ateu.
©FAP