Delegaţiile Bisericilor Rusiei şi a României au ajuns joi pe Dealul Patriarhiei în jurul orei 17:40. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk a purtat racla cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. În urma sfintelor moaşte s-au aflat cei doi patriarhi, Preafericitul Părinte Kirill şi Preafericitul Părinte Daniel.
A urmat un moment liturgic, apoi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt cu prilejul acestui moment istoric. Părintele Patriarh Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru participarea la hramul Catedralei Patriarhale şi pentru aducerea în dar a unui fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov.
Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, iubit frate întru Hristos şi coslujitor, că ați venit la marea sărbătoare a Catedralei patriarhale şi a orașului Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou!
În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre momentul venirii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în România, dar şi despre perioada grea a comunismului care a rănit atât Biserica Rusiei cât şi Biserica României.
Patriarhul Kirill la București: „Mulţumesc pentru invitaţia de a vizita România. Sunt bucuros să văd pe viu evlavia poporului român”. pic.twitter.com/EJYf8b303j
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) 26 octombrie 2017
Despre cei doi sfinţi, Sfântul Serafim şi Sfântul Dimitrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că au în comun sfinţenia ca dar al Sfântului Duh pe care l-au cultivat prin credinţă statornică, dar şi faptul că moaştele celor doi sfinţi cuvioși au traversat perioada grea a dictaturii comuniste.
Moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost confiscate de regimul comunist în 1926 şi ascunse prin diferite muzee până li s-a pierdut urma. În 1991 au fost găsite şi dăruite Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a subliniat Patriarhul Daniel.
Patriarhul României a amintit şi de atitudinea ostilă Bisericii Ortodoxe Române din timpul comunismului, evidenţiind că în 1989 Nicolae Ceauşescu a interzis organizarea hramului Sfântului Dimitrie, iar Patriarhul Teoctist, deşi supus presiunilor politice, nu a mutat departe moaştele Sfântului Dimitrie, ci le-a dus la Biserica Sf. Nicolae Vlădica în vecinătatea Catedralei Patriarhale.
La două luni după această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie, în 22 decembrie 1989, regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit, iar românii credincioși strigau pe străzile Bucureștilor: Cu noi este Dumnezeu!, a subliniat Preafericirea Sa.
În încheierea cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre faptul că sfinţii, prin exemplul vieţii lor, ne conduc către Împărăţia Cerurilor.
Sfinţii lui Dumnezeu sunt dascălii cei mai siguri şi prietenii cei mai apropiaţi ai oamenilor pentru că ei sunt prietenii cei mai aproiaţi ai lui Dumnezeu, a spus Preafericirea Sa. În faţa tentaţiei de secularizare, sfinţii ne învaţă că dacă uităm pe Dumnezeu uităm scopul sfânt al vieţii pe pământ, căutarea Împărăţiei Cerurilor.
La rândul său, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfântul Serafim de Sarov în rândul credincioşilor ambelor Biserici.
Sunt bucuros să am posibilitatea de a ajunge pe binecuvântatul pământ românesc şi să văd pe viu evlavia credinciosului popor român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus în dar Bisericii Ortodoxe Române surori un fragment din moaştele unui mare sfânt, a cuviosului Serafim din Sarov care este iubit mult atât în România cât şi în Rusia, a spus Patriarhul Kirill.
Făcând referire la îndemnul mult cunoscut al Sfântului Serafim: „dobândeşte duhul păcii şi mii în jurul tău se vor mântui”, Preafericirea Sa a îndemnat pe credincioşi să ceară milostivire de la Dumnezeu ca să primească duhul păcii şi al dragostei.
Pacea şi dragostea sunt valori importante pentru om indiferent de societatea în care trăieşte pentru că ele pornesc de la Dumnezeu. Într-o singură comunitate pot fi realizate deplin, iar acesta comunitate este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, a subliniat Patriarhul Kirill.
Patriarhul Kirill şi Patriarhul Daniel au ajuns pe Dealul Patriarhiei. Moment liturgic la întimpinarea moaştelor Sf. Serafim de Sarov. pic.twitter.com/S8PNwATt7j
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) 26 octombrie 2017
Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească întotdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei dintre Biserica Ortodoxă a Rusiei şi Biserica Ortodoxă Română să se întărească continuu. Ofer cu dragoste aceste sfinte moaşte Preafericirii Voastre ca pentru rugăciunile Sfântului Serafim, Domnul să ofere prosperitate ţărilor noastre întru mulţi ani.
După cuvântările adresate, moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost purtate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în noul baldachin al Catedralei patriarhale. Apoi, cei doi patriarhi au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov, Sfântul Nectarie, precum şi la un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
În continuare, în Salonul Dignitas din cadrul Palatului Patriarhiei, a avut loc întâlnirea privată între Patriarhii Kirill şi Daniel.
Aeronava care a adus delegaţia Bisericii Rusiei, condusă de Părintele Patriarh Kirill, a aterizat joi pe aeroportul Internaţional Henri Coandă în jurul orei 16:43. Conducătorul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat în salonul oficial al aeroportului de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Moscovei se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Foto credit: Robert Nicolae/Agenţia de ştiri Basilica