Episcopul Giurgiului a slujit la mănăstirea Nea Makri

Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a liturghisit duminică în biserica mănăstirii Nea Makri din Grecia, unde se află moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

Părintele Episcop Ambrozie a mulțumit pentru primirea călduroasă și a amintit celor prezenți despre „nevoia de mărturisire a credinței mai ales în aceste zile, avându-l pe Sfântul Efrem un astfel de mărturisitor peste timp care vine grabnic în ajutorul celor ce trec prin momente dificile”.

Preasfinția Sa a precizat că legăturile dintre poporul grec și cel român „sunt sporite și de mărturisirea aceleași credințe ortodoxe ce unește sufletele celor două popoare într-o singură Biserică luptătoare pentru adevăr și pentru mântuire”.

Slujirea în biserica mănăstirii Nea Makri a fost prilejuită de pelerinajul pe care ierarhul îl efectuează în Grecia.

Sfântul Efrem

Sfântul Efrem cel Nou a fost trecut în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în luna mai 2014, la trei ani după ce Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a aprobat propunerea de canonizare a Noului Mucenic Efrem din Nea Makri venită din partea Bisericii Greciei.

Sfântul Efrem cel Nou a trăit de la vârsta de 14 ani în Mănăstirea „Buna Vestire” de lângă localitatea Néa Makri și acolo a și fost martirizat.

În anul 1416 otomanii au ocupat regiunea Atica. În anul 1424, atacând mănăstirea, otomanii au tăiat capetele tuturor călugărilor, iar Sfântul Efrem a scăpat nevătămat, deoarece se afla într-o peşteră în care obişnuia să se roage.

În anul următor, păgânii au atacat din nou mănăstirea, prinzându-l și pe Sfântul Efrem. În ziua de 14 septembrie 1425, când Sfântul împlinea 41 de ani, a fost luat rob. Vreme de opt luni și jumătate a fost supus la chinuri groaznice chiar în curtea mănăstirii sale pentru a se lepăda de credința creștină.

Păgânii, văzând că Sfântul Efrem rabdă cu bărbăție chinurile, l-au țintuit cu piroane de un dud, l-au spânzurat cu capul în jos, i-au străpuns trupul cu piroane de fier și, în cele din urmă, i-au înfipt în pântece un lemn aprins.

Sfântul Efrem s-a mutat la Domnul în ziua de 5 mai, în vârstă fiind de 42 de ani. Vezi mai multe despre viața și minunile sfântului în secțiunea Calendar Ortodox.

Foto credit: Episcopia Giurgiului

Comentarii Facebook


Știri recente