Credința religioasă și apartenența națională în Europa Centrală și de Est. Raport sintetizat

Pew Research Center a publicat în 10 mai 2017 un raport cu privire la credința și apartenența națională în Europa Centrală și de Est. Studiul subliniază că identitățile naționale și religioase converg într-o regiune dominată de regimuri ateiste.

După aproximativ 25 ani de la căderea Cortinei de Fier și a Uniunii Sovietice, Centrul de cercetare constată că religia a redevenit o parte importantă a identității individuale și naționale.

În prezent, țara noastră se află la mijlocul clasamentului format din țările europene ortodoxe cu un procent de 86% credincioși declarați ortodocși din totalul locuitorilor.

Totuși, spre deosebire de majoritatea fostelor republici sovietice, respondenții din Polonia, România și Grecia afirmă că țările lor au devenit considerabil mai puțin religioase în ultimele decenii.

În țările în care creștinii ortodocși reprezintă majoritatea, se mai prezintă în materialul de presă, o medie de 70% din cei intervievați afirmă că este important să fie ortodocși pentru a împărtăși cu adevărat identitatea națională a țării lor.

Mai departe, institutul analizează participarea săptămânală la slujbele religioase. Aici țara noastră se află pe primul loc, între țările majoritar ortodoxe europene, cu 21 % dintre credincioși.

Studiul atinge și problema credinței în Dumnezeu. Respondenții, în cea mai mare parte, au mai spus că ei cred în Dumnezeu, României fiind atribuite 95 procente. De asemenea, 44 % au transmis că se roagă zilnic. Prin analogie cu Statele Unite, unde 55 % dintre credincioși se roagă cel puțin o dată pe zi, cea mai apropiată țară europeană de această rată este Republica Moldova cu 48 %.


Pew Research Center informează publicul despre problemele, atitudinile și tendințele care modelează America și lumea. Institutul realizează sondaje de opinie, cercetare demografică, analiză de conținut și alte cercetări științifice în domeniul datelor, fără a lua poziții politice.

© Pew Research Center

Comentarii Facebook


Știri recente