Copiii, adevărata bogăție: Ce înveți crescând într-o familie de preot cu șapte copii

Într-un interviu acordat miercuri studentului teolog Grigorie Pijin, Părintele Andrei Florariu din Belcești, județul Iași, povestește cum a crescut alături de tatăl său, cleric, și alți șase frați, din care trei au devenit și ei preoți. „copiii reprezintă adevărata bogăție a unei familii”, a spus el.

„Familia numeroasă este cu siguranță o familie binecuvântată de Dumnezeu”,  a precizat Părintele Andrei Florariu, care a crescut alături de alți patru frați (din care trei au devenit preoți) și două surori.

Părinții i-au îndrumat nu cu vorba, ci cu atitudinea și fapta: „Am avut binecuvântarea să ne naștem într-o familie preoțească, ceea ce ne-a conferit să așezăm la temelia creșterii  noastre, nu doar cele ce ne-au zis părinții, ci mai ales ceea ce am văzut frumos la ei”, a explicat el.

Toți băieții au și-au dorit să studieze teologia. „Personal, mi-a plăcut matematica și aveam perspective în domeniu, dar am simțit  că pot urma ceva mult mai profund și mai exact decât matematica, și am ales teologia”, a adăugat preotul.

Părintele Andrei Florariu are doi copii. El a declarat că trăim „într-o lume în care familia preotului este din ce în ce mai desconsiderată de societatea secularizată”. De aceea, se gândește cum să le explice aceste aspecte copiilor.

Este important să vorbim cu ei, „dar mai important este să vorbim mai des cu Dumnezeu despre copiii noștri”, a adăugat el. „Prin rugăciunile noastre ale părinților, îi încredințăm în Mâinile proniatoare ale lui Dumnezeu.”

Tinerii au nevoie de modele bune

Preotul a făcut mult voluntariat în cadrul Departamentului Tineret și Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și coordonează o filială locală a Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR).

„Tinerii generației actuale sunt inclinați mult mai mult tentațiilor societății secularizate. Entuziasmul exista și în vremea adolescenței mele, entuziasm și vioiciune este și acum în viața tinerilor. Diferența mare este legată de alegerea MODELELOR în viață”, a spus el.

De aceea, este foarte important să fie „ancorați în realitatea frumoasă duhovnicească a viețuirii aici pe pământ”, alegându-și modele ca personalități istorice, sfinți părinți, profesori sau chiar „viața unei familii simple, dar cu viață duhovnicească curată”.

„Cea mai mare provocare a societății, respectiv a tinerilor de astăzi este neascultarea și [ne]învățarea din experiența bună a celor care au reușit în viață. Ni se pare deseori că doar părerea noastră este cea mai bună iar sfatul celorlalți nu ar avea importanță”, a subliniat el.

„Pățim deseori precum copilașul care nu credea că plita de sobă este fierbinte și dorește singur să se dumirească și desigur se frige.”

Părintele Andrei Florariu le-a oferit tinerilor sfatul de a-și alege drumul în viață după multă reflecție și în funcție de darurile și înclinațiile lor.

„Dumnezeu ne-a sădit în ființa noastră libertatea de a alege, iar această alegere este foarte important să nu fie făcută pripit, ci cu multă chibzuință, cu multă atenție, dar și cu multă rugăciune”, a spus el.

„Alegerea drumului profesional în viață nu este un calcul matematic, ci este o încununare ființială a propriului nostru caracter, cu pasiunile, deprinderile noastre și cu viața duhovnicească”, a încheiat preotul.


Interviul face parte din seria „D’ale copiilor de preoți”, inițiată de Grigorie Pijin cu scopul de a sonda atmosfera din familiile slujitorilor altarului, modul în care se raportează copiii de preoți la statutul lor, dar și atitudinea societății față de ei.

Grigorie Pijin este student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Ioan Cuza” din Iași.

Vezi și:

Foto credit: Lucruri bune de știut

 

Comentarii Facebook


Știri recente