Fiu de preot: „Un tânăr ortodox ar trebui să aibă încredere în ceea ce crede”

Într-un interviu acordat joi pentru blogul unui student teolog, Dimitrie Teofan Dascălu, student la medicină și fiu de preot, spune: „Cred că un tânăr ortodox ar trebui sa fie foarte puternic și să aibă încredere în ceea ce crede”.  

El adaugă că tinerii ortodocși ar trebui să se comporte astfel încât să contrazică prejudecata că oamenii credincioși sunt habotnici.

„Să facem așa încât să prezentăm Ortodoxia celor care nu au cunoscut-o, sau care nu vor să o cunoască de teama habotniciei care planează deasupra conceptului de «tânăr creștin» (ortodox, în cazul nostru)”, spune tânărul, al cărui tată este directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoșani.

Iar „cel mai frumos și corect mod prin care ai putea să îți mărturisești credința e prin puterea exemplului. Sunt total în dezacord cu ideea de «convertire» a oamenilor, pentru că nu e calea iubirii atunci când oamenii nu sunt deschiși la cunoașterea lui Dumnezeu”, adaugă tânărul.

Aceasta este și cea mai bună cale pentru a mărturisi credința în meseria de medic, explică el: „Pot să vorbesc momentan din experiența mamei mele și să spun că cel mai bun mod de a mărturisi credința în spital e prin respectarea cuvintelor Mântuitorului: «să îți iubești aproapele ca pe tine însuți»”.

Dimitrie Teofan Dascălu ar vrea să se asemene și cu tatăl său, mai ales în ceea ce privește talentul de comunicator. „E frumos să ai o astfel de familie și mă simt onorat că am avut șansa să cresc într-un astfel de cadru”, spune tânărul, al cărui tată este directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoșani.

Materialul face parte din seria de interviuri intitulată „D’ale copiilor de preoți” și publicată pe blogul său de Grigorie Pijin, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Ioan Cuza” din Iași.

Foto credit: Facebook / Dascălu Teofan Dimitrie

Comentarii Facebook


Știri recente