Reperele din viaţa unei fiice de preot | Părinții și duhovnicul sunt modelele după care mă ghidez mereu

„Părinții și duhovnicul meu sunt cu certitudine modelele după care mă ghidez mereu, întrucât sunt persoanele care mă cunosc cel mai bine”, spune Georgiana Coroamă pe blogul unui student teolog care a iniţiat o serie de interviuri având ca protagonişti copiii de preoţi.

Georgiana este cea de-a doua persoană intervievată de Grigorie Pijin, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Ioan Cuza” din Iași.

Interviul se concentrează pe viaţa ei de copil de preot, percepţia celorlalţi, îndrumătorii şi reperele de viaţă, precum şi performanţele şcolare şi studiul în străinătate.

Tatăl preot

Întrebată fiind cum e să ai tatăl preot, ea răspunde că este „extraordinar” şi o „binecuvântare”.

„Mi s-a oferit șansa să cresc cu o educație religioasă solidă, cu principii și valori morale care mi se par tot mai greu de găsit în societatea actuală”.  

„Cred că noi, copiii de preot, nici nu conștientizăm întotdeauna cât de important este să ai pe cineva care să se roage pentru tine neîncetat și care să te pomenească la fiecare Sfântă Liturghie”.

Colegii

În ceea ce priveşte relaţionarea cu ai ei colegi, ea relatează că „nu m-am simțit niciodată marginalizată sau tratată urât de către colegi pentru că sunt fiică de preot”.

„În cazul meu, a fi fiică de preot m-a ajutat de multe ori să schimb percepția anumitor adolescenți de vârsta mea cu privire la preoți, întrucât după ce interacționau cu tatăl meu îmi spuneau: Tatăl tău e chiar de gașcă, îmi place de el”.

Sfânt protector

Pe plan duhovnicesc, ea mărturiseşte că sfântul ei ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al cărui nume îl poartă, care a ajutat-o în perioadele dificile.

„De când eram mică obișnuiam să mă rog Sfântului Gheorghe în fiecare seară, obicei pe care îl am și în prezent”.

„De fiecare dată când traversez o perioadă dificilă sau simt că lucrurile nu se așază așa cum aș vrea eu, mă rog sfântului și întotdeauna primesc răspuns la rugăciunile mele”.

Îndrumători

Georgiana vorbeşte şi despre persoanele care au contribuit la formarea ei personală şi profesională. „Îmi e imposibil să aleg un singur îndrumător, deoarece sunt mulți oameni în viața mea care m-au modelat și datorită cărora am reușit să evoluez”.

„Sunt numeroși dascăli cu vocație a căror influență a contribuit la parcursul meu, de la doamnele educatoare și învățătoare și până la profesorii din gimnaziu și liceu, de la fiecare am avut ceva util de învățat”, adaugă ea.

Studiul în străinătate

Georgiana Coroamă a obţinut media 10 la Bacalaureat şi a optat să studieze în străinătate, la Strasbourg.

Studenta şi-a motivat alegerea: „cochetam cu ideea de a pleca la facultate în Franța încă de prin clasa a XI-a, fiind pasionată de cultura și limba acestei țări, însă pot spune că totul s-a transformat în certitudine în clasa a XII-a, când am decis că vreau să studiez economie și management pe mai departe”.

„Pentru mine a studia în străinătate nu înseamnă doar a beneficia de o pregătire riguroasă în domeniul care mă pasionează, ci și de a interacționa cu oameni din diverse medii și culturi, de a înțelege mai bine lumea în care trăiesc și, bineînțeles, de a mă responsabiliza”.

„Nu am ales să studiez în altă țară pentru că nu mi-ar plăcea în România (dimpotrivă, eu iubesc România și mă mândresc că sunt româncă)”, explică Georgiana, „dar simt nevoia să explorez și alte meleaguri, să îmi lărgesc puțin orizonturile”.

Citeşte şi:

Mărturia fiicei unui cleric din județul Iași: „Să ai un tată preot este un dar de la Dumnezeu”

Foto credit: Instagram / Georgiana Coroamă


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente