Ce tematici au stabilit Bisericile Ortodoxe pentru anul 2020

În ultima vreme, tot mai multe Biserici Ortodoxe stabilesc o tematică omagială, aniversară sau comemorativă pentru noul an, tematică pe care o evidențiază prin diferite evenimente liturgice și culturale.

În Patriarhia Română acest aspect a devenit o tradiție după întronizarea Patriarhului Daniel, astfel că din anul 2008 și până în prezent fiecare an a avut o tematică omagială/comemorativă.

Ne mai despart câteva zile de anul 2020, fapt pentru care trecem în revistă câteva teme stabilite de Bisericile Ortodoxe pentru anul viitor.

Patriarhia Ecumenică

În Patriarhia Ecumenică 2020 a fost declarat „anul reînnoirii spirituale și grijii datorate tinerilor”. Anunțul a fost făcut de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în mesajul de Crăciun în care i-a îndemnat pe toţi clericii şi credincioşii „să susțină acest efort inspirator”.

Sanctitatea Sa a adresat un apel tuturor clericilorSfintei Biserici a lui Hristos din întreaga lume la o mobilizare pastorală chenotică”.

Nu ar trebui să așteptăm ca tinerii și tinerele noastre să vină la noi, ci ar trebui să ne îndreptăm către ei, nu ca judecători, ci ca prieteni, în imitarea „Bunului păstor”, care „își dă viața pentru oile sale” (Ioan 10.11)”.

„Un păstor este întotdeauna vigilent și atent, conștient de nevoile pastorale ale tinerilor și de mediul lor social pentru a acționa în consecință. Intervenția sa pastorală se inspiră din tradiția Bisericii, oferind tinerilor nu doar sprijin, ci adevărul libertății cu care Hristos ne-a făcut liberi (Gal. 5.1).

Biserica Ortodoxă a Serbiei

Conform unui comunicat emis în luna mai, Patriarhia Serbiei va celebra împlinirea a 800 de ani de la proclamarea autocefaliei și în anul 2020, după ce 2019 a fost dedicat în mod special acelui eveniment.

Pe lângă cei 800 de ani de autocefalie, anul viitor va fi marcat centenarul de la unificarea bisericilor regionale într-o singură Biserică a Serbiei și stabilirea statutului de Patriarhie.

Biserica Ortodoxă Română

Pentru anul 2020 ierarhii români au hotărât să acorde atenţie pastoraţiei părinților și copiilor, promovând în același timp modele de filantropi ortodocși români.

Hotărârea a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în toamna trecută la Reședința Patriarhală, sub președinția Patriarhului Daniel.

Ca urmare, Patriarhia a anunţat dubla tematică pentru 2020: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

La fel ca în anii omagiali şi comemorativi precedenţi, tematica anului 2020 – pastoraţia părinţilor şi a copiilor – va fi fundamentată pe aspecte biblice şi patristice.

Pastoraţia familiei va fi abordată în context contemporan, fiind luate în calcul numeroasele pericole care ameninţă instituţia de bază a societăţii.

2020 va fi cel de-a treisprezecelea an cu o tematică specifică în Patriarhia Română, tradiţia fiind instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2008.


Tematicile anuale în perioada 2008-2019

 • 2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii
 • 2009 – Anul comemorativ al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni
 • 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești
 • 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii
 • 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor
 • 2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ Dumitru Stăniloae
 • 2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni
 • 2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii
 • 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti
 • 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română
 • 2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918
 • 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

Biserica Ortodoxă a Greciei

Sfântul Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei, reunit în şedinţă la începutul anului, a declarat 2020 drept an omagial al Sfântului Ierarh Nectarie al Eghinei.

Decizia a fost luată în contextul în care anul viitor se vor împlini 100 ani de la trecerea în veşnicie a ierarhului cunoscut ca mare izbăvitor de cancer, informează Biserica Greciei.

Sfântul Nectarie a adormit în Domnul în data de 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat un an și jumătate chinurile cumplitei boli.

A fost înmormântat în mănăstirea „Sfânta Treime’” din Eghina şi a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică în 1961, fiind pomenit în data de 9 noiembrie.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente