Patriarhul Ecumenic declară 2020 „anul reînnoirii spirituale și grijii cuvenite tinerilor”

În mesajul pastoral de Crăciun, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat 2020 drept anul „anul reînnoirii spirituale și grijii datorate tinerilor” şi i-a invitat pe toţi clericii şi credincioşii „să susțină acest efort inspirator”.

„Aspirăm către o slujire pastorală dialogală cu imaginație și viziune, cu credință de nezdruncinat în harul etern curgător al lui Dumnezeu și încredere în puterea libertății umane”, notează Sanctitatea Sa în pastorala prilejuită de Naşterea Domnului.

Patriarhul Ecumenic spune că fundamentul trezirii conștiinței creștine rămâne experiența și înțelegerea sensului creştinismului, precum și a caracterului său public, euharistic și eshatologic.

„Tinerii trebuie să recunoască faptul că Biserica nu este o uniune a creștinilor, ci Trupul lui Hristos”, precizează Sanctitatea Sa. Apoi adresează un apel tuturor clericilorSfintei Biserici a lui Hristos din întreaga lume la o mobilizare pastorală chenotică”.

Nu ar trebui să așteptăm ca tinerii și tinerele noastre să vină la noi, ci ar trebui să ne îndreptăm către ei, nu ca judecători, ci ca prieteni, în imitarea „Bunului păstor”, care „își dă viața pentru oile sale” (Ioan 10.11)”.

„Un păstor este întotdeauna vigilent și atent, conștient de nevoile pastorale ale tinerilor și de mediul lor social pentru a acționa în consecință. Intervenția sa pastorală se inspiră din tradiția Bisericii, oferind tinerilor nu doar sprijin, ci adevărul libertății cu care Hristos ne-a făcut liberi (Gal. 5.1).

Citeşte şi: Nașterea Domnului – Binecuvântarea părinților și copiilor.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente