Pomenire a eroilor neamului la Biserica Înălțarea Domnului – Troianu

Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Copăcelu al Municipiului Râmnicu Vâlcea, sfințită în ziua de 26 octombrie 1997, a fost ridicată la inițiativa Pr. Constantin Popa împreună cu părinții, ai căror copii, eroi martiri ai Revoluției din Decembrie 1989, și-au dat viața în timp ce-și satisfăceau stagiul militar în diverse localități din țară: București, Timișoara, Constanța, Sibiu, ș.a.

S-a pornit la construirea acestei biserici cu credința că Bunul Dumnezeu va ajuta ca acest sfânt lăcaș să devină, în timp, un lăcaș de rugăciune și un reper pentru cinstirea celor căzuți pentru idealurile de dreptate și libertate. Pe una din tâmplele aflate în naosul bisericii se află zugrăviți opt dintre martirii vâlceni uciși în 1989. De asemenea, în curtea bisericii parohiale este îngropat tânărul Petre Hodorog sublocotenent post mortem, erou al revoluției. De aceea, biserica este una dintre puținele biserici din țară ridicate în memoria eroilor revoluției din Decembrie 1989.

În acest sens, în fiecare an, ca semn al prețuirii jertfei eroilor revoluției din Decembrie 1989, jertfă ce a contribuit la înălțarea poporului în darul sfânt al libertății, al unității și demnității naționale, în ziua de 21 decembrie se săvârșește în biserică în cadrul unui parteneriat realizat între Arhiepiscopia Râmnicului, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județeană Vâlcea și Parohia Troianu, slujba de pomenire a eroilor vâlceni căzuți la datorie în revoluția din Decembrie 1989.

La slujba de pomenire săvârșită în amintirea tinerilor și soldaților români care și-au dat viața în Decembrie 1989 pentru credință și libertate, din dragoste de Neam și Patrie, sunt invitați să participe reprezentanți ai administrației locale și centrale, personalități din viața culturală a Râmnicului și nu în ultimul rând, părinții și rudele eroilor pictați în naosul bisericii, arătând astfel sentimentul de recunoștință pe care trebuie să-l păstrăm față de toți eroii neamului românesc.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente