Program pentru deținuții din Penitenciarul Aiud

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia derulează în această perioadă în Penitenciarul Aiud un program de pregătire pentru liberare în cadrul căruia deținuții care și-au ispășit cea mai mare parte a pedepsei sau care sunt propuși pentru liberare condiționată sunt consiliați astfel încât după liberarea din penitenciar să se reintegreze social.

În această perioadă în Penitenciarul Aiud este în desfășurare un curs de pregătire pentru liberare la care participă 13 persoane private de libertate, care sunt propuse pentru liberare sau care urmează să fie liberate din penitenciar pentru că și-au ispășit cea mai mare parte a pedepsei. Cursurile durează șase săptămâni, iar aceasta este a doua grupă de deținuți care urmează în acest an această pregătire pentru liberare după ce în prima jumătate a anului au absolvit cursul alte 11 persoane.

În cadrul programului, deținuții sunt învățați ce trebuie să facă după liberarea din penitenciar, cum să își găsească un loc de muncă, cum să se prezinte la un interviu și, mai ales, ce conduită trebuie să aibă și cum să relaționeze cu ceilalți în societate. De asemenea persoanele private de libertate sunt consiliate astfel încât să renunțe la conduitele indezirabile social și să se reintegreze în comunitate. Activitățile din cadrul programului de pregătire pentru liberare sunt susținute de psihologi și asistenți sociali.

Centrul de incluziune socială

Programul de pregătire pentru liberare face parte din proiectul „Tranziția spre libertate prin centre regionale de incluziune socială”, implementat de Centrul Român pentru Educație și Dezvoltare Umană în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia și alte organizații.

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a înființat, în cadrul acestui proiect, Centrul Regional de Incluziune Socială Alba care are ca scop consilierea în vederea reintegrării în comunitate și familie, a unui număr de 200 de foști deținuți. Aceștia pot beneficia de următoarele servicii: consiliere psihologică și socială, asistare în vederea integrării familiale, sociale, în special a integrării pe piața muncii prin organizarea unor burse a locurilor de muncă, asistarea beneficiarilor în vederea angajării sau calificării într-o meserie, oferirea sprijinului pentru inserția în comunitate și familie, precum și oferirea sprijinului pentru găsirea unei locuințe, conform biroului de presă al Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente