Priveghere de toată noaptea la Mănăstirea Bucium

Mănăstirea Bucium a fost timp de o noapte loc de pelerinaj pentru preoți și credincioși din mai multe parohii ale Arhiepiscopia Iașilor. Așezarea monahală din apropierea Iașului a sărbătorit Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos, prăznuită în calendarul Bisericii noastre pe 12 iulie.

Icoana Maicii Domnului Prodromița a fost cinstită în mod deosebit la Mănăstirea Bucium din Iași, locul unde a stat vreme de două săptămâni înainte de a pleca spre Sfântul Munte Athos. În altarul de vară al așezării monahișcești s-a săvârșit joi, 11 iulie 2013, de către un sobor de preoți Priveghere de toată noaptea. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. La Privegherea de toată noaptea, în cadrul căreia s-au oficiat Vecernia, Litia, Utrenia, Acatistul, Ceasurile, Sfânta Liturghie și Parastasul, au participat numeroși credincioși din Iași dar și din alte parohii ale Eparhiei Iașilor.

Atmosfera de rugăciune a fost cu atât mai deosebită, întrucât o icoană a Maicii Domnului, asemănătoare cu cea de la Schitul Prodromu, pictată la Mănăstirea Bucium, a putut fi venerată de pelerinii prezenți. „Pe timpul șederii la Mănăstirea Bucium, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița a făcut nenumărate minuni, undele din ele fiind notate în Sinaxar. Mănăstirea noastră este una din cele mai privilegiate locații, întrucât icoana a stat aici două săptămâni. Noi am dorit să pictăm o copie cât mai fidelă după icoana Prodromița pentru a o expune în biserică spre închinarea credincioșilor. Această dorință s-a împlinit cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și cu ajutorul multor credincioși”, a spus protos. Irineu Bălan, starețul Mănăstirii Bucium, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În Sfântul Munte Athos este o tradiție ca la marile sărbători să se oficieze Privegherea de toată noaptea, în cadrul căreia sunt unite toate slujbele din ziua liturgică respectivă. Această rânduială a fost statornicită pentru prima dată în Mănăstirea Bucium. „În fiecare an, la sărbătoarea Prodromiței vom săvârși Priveghere de toată noaptea, spre folosul călugărilor și al credincioșilor care vin în mănăstirea noastră. Oamenii caută astfel de slujbe, dovadă fiind numărul mare de credincioși care au venit la această priveghere. Icoana Maicii Domnului Prodromița atrage foarte mult credincioșii, întrucât a fost pictată în chip minunat”, a adăugat protos. Irineu Bălan.

Comentarii Facebook


Știri recente