PS Timotei Prahoveanul despre sfințenie: Este o cale pe care o pot parcurge toți

În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ilfoveană „Sfânta Treime” – Gherman. „Sfințenia este o cale pe care o pot parcurge toți, nu este rezervată numai unora, este o libertate care rămâne pentru fiecare”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de sfințire a lăcașului de cult, construit în secolul 18, la finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a bisericii.

Vorbind despre Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Preasfinția Sa a explicat faptul că sfințenia înseamnă în primul rând „a fi bineplăcut lui Dumnezeu”.

„Sfinții au avut mereu această preocupare, această dorință de a fi bineplăcuți lui Dumnezeu mai mult decât a fi oamenilor”.

Sfinții nu se gândesc la sfințenie

Preasfinția Sa a vorbit, totodată, despre sfințenia autentică, caracterizată prin smerenie, bunătate și discreție. Din perspectiva ierarhului, sfinții sunt ziditori ai binelui, nepreocupați de propria sfințenie.

„Sfinții, fără să știe, clădesc. Ei niciodată nu dărâmă liniștea altora, bunăstarea altora, bucuria altora. Sfinții întotdeauna ajută pe ceilalți, sfinții nu știu că sunt sfinți, nici nu-și fac tot felul de gânduri”

„Sfinții rămân într-o discreție totală care este străină pământenilor și celor care caută slava și răsplata de la oameni. Sfinții iartă, sfinții iubesc, sfinții nu trădează nici pe fratele de alături, nici pe rudenia lor, nici pe colegul de servici, nici pe colegul de celulă, așa cum a fost în vremea temnițelor”.

„Sfinții prețuiesc pe alții, sfinții luminează, nu încearcă să maculeze biografia cuiva, niciodată un sfânt nu lucrează împotriva fratelui”, a explicat ierarhul.

„Sfinții îndreaptă, ei se străduiesc să-i ajute pe cei de alături, sfinții din ceruri cu rugăciunile lor, cu mijlocirile lor, iar oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu de lângă noi, prin fapte, prin gesturi, prin atitudini”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a subliniat faptul că drumul spre sfințenie se întinde pe tot parcursul vieții.

„Sfinții luptă cu sine, cu ei înșiși, uneori, lupta lor se încheie chiar pe marginea mormântului, pentru că a lupta nu este doar pentru o săptămână, pentru o lună, pentru un an, lupta durează cât ține viața unui om”.

Sfințenia aduce lumină

„Sfințenia înlătură întunericul. Întunericul care pare a fi generalizat, care se regăsește și în noi și alături de noi, dar sfințenia înlătură. Sfințenia caută să aducă lumină, pace, bucurie, îndelungă răbdare, curăție, înfrânarea poftelor și celelalte daruri ale Duhului Sfânt”.

„Până la urmă, mântuirea este dobândirea harului Duhului Sfânt și puterea de a lupta, chiar și atunci când ne aflăm pe margine de prăpastie. Acesta este mesajul pe care îl oferă tuturor sfinții Bisericii, cei care au devenit prieteni ai lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

„Mulțimea lor și dragostea lor față de Dumnezeu constituie o mare nădejde pentru Biserica și pentru noi”, a adăugat la final Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Trinitas Tv / Nicolae Iancu


Știri recente