Camera Deputaților a adoptat un proiect privind înființarea de centre de dezintoxicare a dependenților de droguri

Miercuri, de Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege privind înființarea a 8 centre zonale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, relatează Agerpres.

Proiectul este o completare a Legii nr.143 / 2000, care prevede combaterea traficului și a consumului ilicit de droguri și are ca obiectiv înființarea de centre de dezintoxicare și recuperare în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.

Potrivit proiectului, centrele vor funcționa în subordinea Ministerului Sănătății, iar standardele de funcționare vor fi acreditate de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

„Se înfiinţează şi se organizează centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a persoanelor dependente de droguri. Acestea au personalitate juridică şi se înfiinţează şi funcţionează în subordinea Ministerului Sănătăţii”, se arată în proiect.

„Centrele se acreditează de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de droguri. Pentru construcţia, înfiinţarea şi funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi 50% din bugetele autorităţilor publice interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene”, se mai arată în același proiect legislativ.

Foto credit: freepik.com 


Știri recente