Dragostea tinerilor vindecă vârstnicii: Adriana Căruntu pledează pentru a educa tinerii să fie solidari cu bătrânii

„Dragostea tinerilor vindecă vârstnicii, ameliorează durerea, suferința, poate depăși orice bariere”, a spus Adriana Căruntu, Managerul Fundației Bucuria Ajutorului și coordonatoarea Centrului de Îngrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor, într-o conferință online găzduită pe pagina de Facebook a Mitropoliei celor două Americi.

„Dragostea tinerilor îi poate ridica din tristețe, din depresie” pe pacienții oncologici ai acestui centru, a mai spus Adriana Căruntu, care, în a doua parte a conferinței pe care a susținut-o online sâmbătă, a prezentat și câteva studii de caz.

Printre acestea, cazul domnului Ionel, care era în depresie și total inactiv când s-a internat la centru, dar, treptat, după interacțiunea cu tinerii voluntari al Crucii Roșii – Sector 4 București, a început să meargă cu cadrul și a cerut să fie externat și să meargă acasă.

Pentru a obține astfel de rezultate prin solidaritate intergenerațională, este nevoie să educăm tinerii în acest scop, a subliniat Adriana Căruntu, aceasta fiind și tema prelegerii sale, care a avut ca motto un citat din scrierile autorului britanic G.K. Chesterton: „Educația e pur și simplu sufletul unei societăți pe măsură ce trece de la o generație la alta”.

„Educația și formarea tinerilor în direcția responsabilizării, cinstirii și respectării persoanelor în vârstă ar trebui să reprezinte o prioritate, deoarece conține o componentă substanțială a învățăturii Bisericii, a credinței noastre ortodoxe”, a spus Adriana Căruntu.

„Este necesar ca tinerii să învețe în primul rând în propria familie și să fie formați pentru cinstirea și respectarea persoanelor în vârstă.”

Formarea tinerilor în spiritul solidarității cu vârstnicii

„Preoții, profesorii de Religie și organizațiile bisericești se implică în educarea și formarea tinerilor în acest scop”. La fel fac și organizațiile bisericești, iar „implicarea voluntarilor poate aduce beneficii mari în acest domeniu”, a subliniat Adriana Căruntu.

Managerul Fundației Bucuria Ajutorului a propus ca aceste valori și formarea tinerilor în această direcție a cinstirii și sprijinirii vârstnicilor să aibă loc și în cadrul orelor de Dirigenție și al altor activități școlare.

Ea a menționat că personalul implicat în domeniul îngrijirilor paliative este format în acest sens, altfel nu ar putea să-și desfășoare activitatea.

În cadrul cursurilor de îngrijiri paliative, tinerii sunt formați pentru comunicarea optimă cu vârstnicii și pentru o atitudine pozitivă în relație cu aceștia: ce cuvinte potrivite și expresii să folosească, pentru a transmite regretul, dar și încurajarea și cum să accepte și să respecte fără prejudecăți credințele și valorile pacienților sau tulburările lor psihologice ori cognitive.

Adriana Căruntu a prezentat și recentul proiect al Fundației Bucuria Ajutorului, intitulat „Academia de Îngrijiri Paliative”, care propune includerea în sistemul educațional a unor programe acreditate de formare și specializare în domeniul paliației.

Conferința a fost organizată în contextul Anului omagial 2023, dedicat pastorației persoanelor vârstnice.

Donează prin SMS

Dacă vrei să susții Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Fundației Bucuria Ajutorului din București, trimite la numărul 8864 un SMS cu textul, scris cu majuscule: NECTARIE

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente