Dimitrie Cantemir, omagiat la Roma de Ziua Națională: Programul include proiecția unui documentar dedicat lui

Cărturarul Dimitrie Cantemir va fi omagiat la Roma, de Ziua Națională a României, prin proiecția unui film documentar dedicat lui și acordarea Premiilor Aretè ale Asociației Politeia.

Cristina Liberis, producător de televiziune, va prezenta filmul documentar „Dimitrie Cantemir”, inițiat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și realizat cu sprijinul Hidroelectrica și al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”.

Filmul, realizat de Asociația Artă și Tradiție, explică personalitatea și opera lui Dimitrie Cantemir prin mărturii ale unor istorici, academicieni, muzicologi, diplomați, cercetători, arhitecți și scriitori din Turcia, România și SUA.

O atenție aparte este acordată valorii patrimoniale și simbolice a Palatului Cantemir din Istanbul.

Documentarul dedicat lui Dimitrie Cantemir prezintă Palatul Cantemir din Istanbul, unde a locuit cărturarul o perioadă, și mărturii de la muzicieni turci și de la oameni de cultură din România și SUA. Foto: Facebook / Dimitrie Cantemir – film documentar

Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care apare și în filmul documentar, va avea o intervenție video de la distanță în cadrul evenimentului de la Roma.

Acad. Ioan-Aurel Pop, care apare și în documentarul dedicat cărturarului, va avea o intervenție video de la distanță în cadrul evenimentului de la Roma. Foto: Facebook / Dimitrie Cantemir – film documentar

Vor mai vorbi senatorul italian Adriano Paroli, prof. Cristian Luca, directorul Istitutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Venezia, și dr. Violeta Popescu, Directoarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano.

Manifestarea se va încheia cu acordarea Premiilor Aretè ale Asociației Politeia unor reprezentanți ai comunității românești din Italia care s-au distins prin implicare civică și realizări în plan uman și profesional.

Evenimentul „Omaggio a Dimitrie Cantemir” are loc vineri, 1 decembrie 2023, la Chiostro del Convento di Santa Maria sopre Minerva, situată în Piazza della Minerva 38, Roma.


Anul 2023 a fost declarat Anul cultural Dimitrie Cantemir, deoarece se împlinesc 350 de ani de la nașterea cărturarului și 300 de la mutarea lui la cele veșnice.

Vezi și:

Sursa foto: Facebook / Cristina Liberis

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea noului patriarh al Bulgariei a vizitat Ambasada României la Sofia

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea Patriarhului Daniil al Bulgariei a vizitat duminică Ambasada României la Sofia. Delegația, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal…