Preoții din Protopopiatul Levante, Spania, au discutat modalități de implicare a vârstnicilor în comunitate

Preoții din Protopopiatul Levante, Spania, au discutat modalități de implicare a vârstnicilor în viața comunității. Discuția a avut loc cu ocazia întâlnirii de toamnă a preoților din protopopiat, care a avut ca temă Pastorația persoanelor vârstnice în diaspora română din Spania.

Părintele Claudiu Avram de la Parohia din Alicante a susținut o conferință cu același titlu, iar clericii au discutat modalități pentru a-i face pe vârstnicii din comunitățile ortodoxe românești să nu se simtă ca poveri pentru cei din jur.

Vârstnicii pot fi implicați activ în misiunea Bisericii: la îngrijirea lăcașului de cult, la pregătirea prescurilor, la catehizarea persoanelor mai tinere, la sfintele slujbe, precum și la alte multe activități conexe, au concluzionat clericii din Protoieria Levante.

O altă dimensiune identificată în pastorația persoanelor vârstnice a fost capacitatea preoților de a fi mediatori între generația vârstei a treia și generația vârstei a doua: prin predici sau în Taina Spovedaniei, să conștientizeze cele două părți despre importanța unei bune înțelegeri, despre puterea de a se accepta, a se sprijini și a-și oferi respect reciproc.

Discuția a avut loc și sub formă de dezbatere, preoții prezentând situații concrete din viața parohiilor.

În comunitățile românești din Spania sunt vârstnici care au venit din România în Spania să îngrijească nepoți, sau au venit la insistențele copiilor, pentru a nu rămâne singuri în România.

Cea de-a doua parte a întrunirii a fost dedicată problemelor de ordin administrativ, pastoral-misionar și social.

Au fost decise data și locația Festivalului de colinde „Bun ești Doamne, Bun!” Acesta va fi găzduit de parohia ortodoxă română din Murcia, păstorită de părintele Ovidiu Hordoan, duminică, 17 decembrie 2023, începând de la ora 15:30.


Peste un milion de români sunt înregistrați ca rezidenți în Spania, unde formează cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă.

Foto credit: Episcopia Spaniei și Portugaliei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea noului patriarh al Bulgariei a vizitat Ambasada României la Sofia

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea Patriarhului Daniil al Bulgariei a vizitat duminică Ambasada României la Sofia. Delegația, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal…