Hramul Catedralei din Paris a fost și o sărbătoare a identității pentru românii de pe Sena

Pe lângă programul liturgic de hram, la Catedrala „Sfinții Arhangheli” din Paris au avut loc pe parcursul a două zile mai multe manifestări culturale care au subliniat identitatea națională și spirituală a românilor din capitala de pe Sena.

Preotul Marc-Antoine Costa de Beauregard s-a numărat printre invitații evenimentului. Sfinția sa a susținut o conferință despre cultura tehnologică și credință.

De asemenea,  Prof. Matei Cazacu, doctor în istorie și civilizație bizantină și postbizantină, a vorbit comunității despre „Rolul străinilor în organizarea și întărirea Ortodoxiei românești” iar cercetătorul Adrian Nicolae Petcu a evocat cum se prezenta Biserica Ortodoxă Română din Paris în vremea arhimandritului Teofil Ionescu.

Un alt eveniment din programul hramului a fost lansarea filmului documentar „Coroana României”, în prezența directorului Castelului Peleș, Narcis Dorin Ion, dar și a regizorului, George Grigoriu.

Documentarul prezintă încoronarea regilor României și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„E un document istoric viu, animat în care putem descifra de la un înalt nivel științific o poveste specială a unui simbol: Coroana românilor, Coroana română în cursul secolelor”, a spus Narcis Dorin Ion potrivit Trinitas TV.

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, dar și noul ambasador al României în Franța, Ioana Bivolaru, au participat la proiecția filmului, alături de alte 300 de persoane.

Evenimentele au avut loc la finalul săptămânii trecute și au fost transmise live de Apostolia TV.

Hramul a fost serbat duminică, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, pentru a permite participarea cât mai multor români risipiți pe distanțe mari în jurul capitalei franceze.

Sursă foto: Facebook / Gheorghe Cârciu

Comentarii Facebook


Știri recente

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea noului patriarh al Bulgariei a vizitat Ambasada României la Sofia

Delegația Patriarhiei Române la întronizarea Patriarhului Daniil al Bulgariei a vizitat duminică Ambasada României la Sofia. Delegația, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal…