A fost amplasată o placă comemorativă la Kufstein în memoria Mărturisitorilor Ardeleni

Mărturisitorii Ardeleni, serbați pe 21 octombrie, au fost pomeniți sâmbătă în închisoarea unde au pătimit. Comunitatea românilor din Kufstein a amplasat o placă comemorativă în memoria martirilor din închisoarea austriacă.

Manifestările dedicate Mărturisitorilor Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel, au debutat cu Sfânta Liturghie de hram a comunității de români din Kufstein.

Slujba a fost oficiată în biserica catolică Sankt Vitus de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului împreună cu Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Episcopul Petru (Pruteanu) de Caffa și Episcopul vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxembrugului, informează Mitropolia Germaniei.

Mitropolitul Laurențiu a spus în predica sa „că pe cinstirea apărătorilor dreptei credințe se fundamentează identitatea națională a poporului nostru. Sfinţii Mucenici Ardeleni au fost biruitori prin statornicia lor şi dragostea faţă de credinţa ortodoxă, iar prin jertfa lor Dumnezeu ne-a dăruit libertatea de care ne bucurăm noi astăzi”.

„Se cuvine nu doar să îi cinstim pe aceşti sfinţi mucenici, dar trebuie să fim şi următori ai lor. Pelerinajul nostru în acest loc de suferinţă este un semn al biruinţei statorniciei credinţei ortodoxe”.

La slujbă au participat Ambasadorul României în Austria, Domnul Emil Hurezeanu, primarul orașului Kufstein, Domnul Mag. Martin Krumschnabel, și români din parohiile austriece.

Programul sărbătorii a continuat cu procesiunea către fostele temnițe, datând din secolul al 11-lea. Fortăreața Kufstein este situată la altitudinea de 90 metri deasupra localității omonime și a fost transformată în muzeu începând cu secolul al 20-lea. În turnul fostei închisori a fost oficiat parastasul pentru toți cei care au pătimit acolo.

Pe locul unde au pătimit Sfinții Oprea, Ioan și Moise a fost amplasată o placă comemorativă pe care este scris numele celor trei martiri și numele Comunității Ortodoxe Române din Austria.

La finalul pomenirii, toți pelerinii au participat la agapa pregătită de comunitatea din Kufstein, păstorită de preotul Daniel Stan.

Foto credit: Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente