Întâlnirea tinerilor ortodocși din Franța: Ei sunt prezentul și viitorul Bisericii

Peste 300 de tineri din Franța au participat sâmbătă la întâlnirea tinerilor creștini ortodocși din Franța, organizată la Paris sub numele de Journée de la Jeunesse Orthodoxe – Ziua Tineretului Ortodox. Anul acesta, evenimentul a fost găzduit de comunitatea sârbă la Catedrala „Sfântul Sava”.

Evenimentul traduce importanța acordată tinerilor de episcopii ortodocși din Franța: „Ei nu sunt doar viitorul Bisericii, dar, ca membrii întregi ai Trupului lui Hristos, și prezentul Ei”, a spus Mitropolitul Dimitrios al Franței în mesajul transmis la eveniment.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată în limba franceză de Înaltpreasfințitul Părinte Dimitrios, mitropolitul grec al Franței (Patriarhia Ecumenică), împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, arhiepiscopul ortodox al Franței (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul ortodox sârb al Franței, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, mitropolitul român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, cu Preasfințitul Părinte Irineu de Réggio (Patriarhia Ecumenică) și cu alți clerici din diaspora ortodoxă.

La slujire au asistat Înaltpreasfințitul Părinte Nestor, Mitropolit de Cherson și Europa Occidentală, care a rostit cuvântul de învățătură, și Preasfințitul Părinte Elisei de Reoutov (ambii din Patriarhia Moscovei).

Răspunsurile liturgice au fost date de mai multe corale în limbile franceză, greacă, slavonă, română, sârbă și arabă. La finalul slujbei, a rostit un cuvânt de învățătură și Mitropolitul Dimitrios al Franței.

După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o masă pregătită de comunitatea gazdă prin bună voința Părintelui Paroh Nikola Skrbic și a asociațiilor de tineri din regiunea pariziană.

Dialog despre influența rețelelor sociale

Din partea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Europei Occidentale și Meridionale, au participat mai mulți preoți care au însoțit delegațiile de tineri din parohiile lor, printre care Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, Protopopul Franței, Părintele Mircea Filip, consilier mitropolitan pentru catehizarea tinerilor, părintele Iulian Nistea de la Catedrala Mitropolitană, consilier mitropolitan și îndrumător al tinerilor din asociația NEPSIS Franța.

În a doua parte a zilei au fost susținute conferințe despre o temă foarte actuală și cunoscută de tineri: „Prezența rețelelor de socializare în viața contemporană”. Au vorbit diac. Rareș Ionașcu, psihiatru, pr. Răzvan Ionescu de la Centrul Dumitru Stăniloae și prof. Julija Naett-Vidovic de la Institut Saint-Serge.

A urmat o sesiune de dialog între tinerii participanți, conferențiari și episcopi, care au schimbat idei despre viața creștină într-o lume seculară lipsită de valori creștine și influențată de rețelele de socializare. A fost un prilej ales de dialog între tineri de naționalități diferite care s-au născut și trăiesc în aceeași țară, Franța.

Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică bisericească susținut în patru limbi. În limba română au cântat un grup de tineri Nepsis din mai multe parohii și corala Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din La Courneuve – Paris.

Evenimentul a fost inițiat de Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF).

Foto credit: Damian Filip

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente